Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Pogledajte kakvu su kuću izgradili za par stotina eura (FOTO)

Nakon iskustva s izgradnjom eko-centara, izgrađenih uglavnom od bala sijena i glinenog maltera, udruženje građana SOSNA iz Slovačke odlučio je sagraditi još jednu kuću, ovaj put gotovo isključivo od lokalnih prirodnih i otpadnih materijala.

EkokucaSlovacka-10

Rezultat je dokaz da kreativnost i entuzijazam mogu zamijeniti skupe materijale i građevinske mašine…

Tokom gradnje bili su inspirisani mišlju Mahatme Gandhija, koji je rekao da kuća treba biti izgrađena od materijala koji se može nabaviti u radijusu od 20 kilometara.

– Ovom kućom želimo pokazati da se može vlastitim rukama sa lokalno dostupnim materijalima izgraditi lijepa, zdrava, “prijateljska” kuća – navode iz udruženja koji su svoj projekat realizovali u desetom mjesecu prošle godine.

Zidovi kuće su sazidani od vreća napunjenih zemljom. Materijal je došao direktno iz sela, i to kao otpad!

Trupci koji su korišteni kao strukturni elementi su također pronađeni u okolini, a za krov je korištena drvena istočnjačka tehnika.

EkokucaSlovacka-6

Zanimljivo je da su korištene i druge eko tehnike za osvjetljavanje, grijanje….

– Većina ovih rješenja se pokazala odličnim, posebno u uslovima zemalja u razvoju. Želimo ih proširiti kod nas, među materijalno slabijim socijalnim grupama, među građanima koji su ekološki osviješteni i onima koji žele izbjeći zamku upadanja u hipoteku – navode iz SOSNE. Dodaju da za ovu kuću u “hobit stilu” izgrađenu u selu Družstvena, a koju je projektovao ing. Robert Mergeščík nije bilo potrebno “ganjati” građevinsku dozvolu, što je takođe pojeftinilo izgradnju.

This slideshow requires JavaScript.

Izvor: Doznajemo.com

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.