Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Samoodrživa kuća na Visu najbolja na svijetu za 2015. godinu (FOTO)

Samoodrživa kuća arhitekte Davora Matekovića našla se među 27 pobjednika “World Architecture Festivala”, najvećeg i najprestižnijeg festivala arhitekture, koji se ove godine održao u Singapuru.

samoodrziva-kuca-vis4-foto-proarh-hr

Svjetski festival arhitekture, koji se ove godine održao osmi put, slavi inovativnost i kreativnost u arhitekturi u različitim tematskim kategorijama od porodičnih kuća, stambenih i poslovnih zgrada do objekata namijenjenih kulturi, sportu, zdravstvu ili obrazovanju, za već izgrađene zgrade i još neizvedene projekte. Kuća zagrebačkog studija proglašena je za najbolju kuću na svijetu koja tek treba biti izgrađena.

samoodrziva-kuca-vis4-foto-proarh-hr6

Ideja arhitekte Matekovića bila je da se kuća uklopi u mediteransku okolinu i brežuljke ostrva Visa. Na parceli od oko 7.000 kvadrata arhitekta Davor Mateković osmislio je kuću površine od oko 200 kvadrata sa svih strana omeđenu zidovima od kamenja bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicionalno označava granicu terasastih poljoprivrednih površina.

samoodrziva-kuca-vis4-foto-proarh-hr5

Osim u vizuelno, kuća se i funkcionalno uklopila u okolinu kao potpuno energetski nezavisna. Na osunčanom ostrvu i parceli okrenutoj na jug, solarni paneli korišćeni su kao logičan izbor izvora toplotne i električne energije.

samoodrziva-kuca-vis4-foto-proarh-hr1

Za pitku vodu, navodnjavanje i bazen koristiće se kišnica. Uz kuću je i maslinjak koji će uz ostale blagodeti poslužiti i za pasivno hlađenje kuće. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji vazduh koji se pod pritiskom penje do kuće i tako je rashlađuje.

samoodrziva-kuca-vis4-foto-proarh-hr3

samoodrziva-kuca-vis4-foto-proarh-hr2

samoodrziva-kuca-vis4-foto-proarh-hr4

samoodrziva-kuca-vis4-foto-proarh-hr8

Izvor: Kucastil.rs, Foto: proarh.hr

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.