Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Kalanhoja

Izvor: Novosti.rs

Kalanhoja (Kalanchoe blossfeldiana) spada u dugovječne biljke koje se lako gaje. Cvjeta tokom zime, od novembra do marta. Ima sitne cvjetove sakupljene u cvasti bijele, crvene, žute, narandžaste, roze i ljubičaste boje, a nedavno su se pojavile i dvobojne vrste.

Kalanhoja pripada familiji krasula, potiče iz Kine, gdje raste samoniklo, a u Evropu je prenijeta početkom dvadesetog vijeka. Prema kineskoj legendi kalanhoje su rođene iz suza jedne zaljubljene boginje, pa se zato poklanjaju kao simbol ljubavi i odanosti.

Tokom zime treba je čuvati na osvjetljenom mjestu – najbolje na zapadnom prozoru, na temperaturi od 15 stepeni. Ne podnosi kvašenje cvjetova i listova, niti blizinu radijatora. Zimi se zaliva rijetko, na 15 dana, jer preobilno zalivanje izaziva truljenje biljke. Od maja do avgusta zaliva se obilno jedanput do dva puta nedjeljno, a od septembra do novembra umjereno.

Kalanhoju prihranjujte u vrijeme obrazovanja pupoljaka i cvjetanja đubrivom za kaktuse, a do kraja ljeta kompleksnim mineralnim đubrivom. Uklanjajte precvjetale cvjetove, a poslije završetka cvjetanja orežite je. Orezivanjem se odstranjuju precvjetali cvjetovi sa stabljikom i suvo lišće. Poslije precvjetavanja presadite je u saksiju veću za broj, u zemlju koja se sastoji iz dva dijela komposta, dva dijela klijališne zemlje i 15 odsto pijeska.

Razmnožavanje – Kalanhoja se razmnožava reznicama u maju i junu, tako što se od matične biljke otkine reznica i stavlja u pjeskoviti supstrat da pusti žile. Prije sadnje reznicu ostaviti dan-dva na suncu, da se rez zasuši, jer je puna sokova.

Savjet – Da bi kalanhoja ponovo cvjetala trebalo bi da provede 16 časova bez dnevne svjetlosti u periodu od šest nedjelja.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.