Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Sadnja senzonskog cvijeća

Idealno je vrijeme za sadnju sezonskog cvijeća u saksijama, žardinjerama, lejama… Prenosimo vam sa portala Montemoda praktične savjete Adrijane Šarčević, inžinjera zaštite bilja.

Prije nego počnemo sa sadnjom važno je poznavati cvjetnice koje sadimo. Trebalo bi znati koliko joj je potrebno sunca, vode, kakvo zemljište zahtijeva…Najpopularnije vrste su:

BEGONIJA (Begonia semperflorens)

Begonija je uglavnom jednogodišnja biljka i postoji oko 900 vrsta i podvrsta. Najčešće korišćena je vrsta visine 10-30 cm, sočnih zelenih, crvenkastih, ili bronzano crvenih listova.

Cvjetovi su im bijeli, ružičasti, crveni. Za uspijevanje i obilno cvjetanje odgovaraju joj blago zasijenjena mjesta, ali cvjeta i u sjenci ali ne tako intenzivno. Zahtjeva plodno zemljište i može da podnese kratkotrajnu sušu.

SALVIJA (Salvia splendens)

Jedna od najčešće korišćenih jednogodišnjih biljaka na javnim zelenim površinama ali i u alejma i žardinjerama.

Biljka visine do 30 cm, cvjetovi brojni, vatrenocrveni, u piramidalnim cvastima. Postoje i vrste sa bijelim, ružičastim, ili svetloljubičastim cvjetovima koje su manje atraktivne od crvene.

Ukoliko tražite biljku za izrazito sunčana mjesta ona je prava biljka za to. Pored ovoga ona voli vrlo propusna, više suva nego vlažna zemljišta.

AGERATUM (Ageratum sp.)

Popularna biljka visine do 10-20 cm, sa sitnim, klupičastim cvjetovima, plave, ljubičaste, ružičaste ili bijele boje.

Cvjeta od proljeća do kasne jeseni. Prija mu sunčan položaj i dobro ocjedno zemljište (ne podnosi suvišnu vlagu).

PETUNIJA (Petunia hybrida)

Ljetnja brzorastuća cvjetnica, jedna od najzastupljenijih u sadnji na balkonima.

Postoji mnogo vrsta: npr. od grmića zbijenog rasta, visine 20-30 cm do hibrida s izbojima dižine i do 1.50 m.

Stablo je razgranato, cvjetovi prosti ili puni, neki mirisni, jednobojni ili višebojni sa raznim pravilnim i nepravilnim šarama.

Traže sunčane, od vjetra zaštićene položaje, bogata i dobro ocjedna zemljišta. Cvjetaju od maja do septembra ukoliko se nalaze na sunčanom do polusjenovitom mjestu u humusnom supstratu. Traži redovito zalijevanje ali je veoma važno da prilikom zalivanja ne kvasimo listove i cvjetove.

KADIFICA (Tagetes sp.)

Postoji više vrsta: od onih malih koji rastu do svega 30 cm u visinu i namjenjene su pretežno za balkonske žardinjere do onih koje rastu preko 50 cm i pogodnije su za sadnju u lejama. Cvjetovi mogu biti narandžasti, žuti, šatirani…

Kadifica je otporna na sve vremenske uslove i njen cvijet traje vrlo dugo. Za najbolje cvjetanje zahtijeva sunčane do polusjenovite položaje. Cvjetove koji su precvetali obavezno redovno odstranjivati.

MUŠKATLE (Pelargonium sp.)

Pelargonija je vrlo omiljena kućna i balkonska biljka koja ima nebrojeno mnogo vrsta, oblika i boja. Stablo im je poludrvenasto, razgranato, uspravno ili poleglo odnosno viseće, zavisno od vrste. Listovi jednobojni ili prošarani. Cvjetovi prosti ili puni u raznim bojama, cvjeta cijelo ljeto.

Uspijevaju na sunčanim mjestima, otporne su na aerozagađenja, traže umjereno zalivanje, ali ih u periodu intezivnog rasta treba obilno zalijevati. Cvjetove koji su precvjetali uklanjati radi pospješivanja boljeg cvetanja.

LIJEPI DEČKO (Impatiens sp)

Ljetnja cvjetnica, mesnatog razgranatog stabla. Cvjetovi su petočlani, raznih boja (bijeli, ružičasti, crveni).

Ukoliko nema dovoljno sunca za neku drugu cvjetnicu, na mjestu gdje planirate sadnju, ovo vam je prava biljka za to pošto voli zasijenjena mjesta u vrtovima kao i vlažnu i propusnu zemlju.

VERBENA (Verbena hybrida)

Biljka raskošnih cvjetova koji se sastoje od desetak ili više cvjetića istih ili različitih boja.

Trebalo bi je zasaditi na sunčano mjesto sa dobro dreniranom, propusnom, humusom zemljom i redovno je zalijevati.

Ukoliko je sadite u posude pazite da voda ne ostaje u podlošku jer ova biljke ne trpi višak vode ni mokru zemlju.

Savjeti za lijepo i njegovano cvijeće

Nakon pravilnog odabira cvjetne vrste vršimo pripremu zemljišta za sadnju. Ukoliko sadimo u lejama potrebno je prvo mehanički usitniti zemljište i odstraniti korove. Tek onda pristupamo sadnji. Ukoliko sadimo u saksije i žadrinjere potrebno je prvo, na dnu posuda za sađenje staviti sloj sitno lomljenog kamena radi bolje drenaže zemljišta. Ovim sprečavamo moguće zatvaranje otvora na dnu posuda zemljom.

Ako bi došlo do zatvaranja otvora, višak vode bi ostajao u saksijama, žardinjerama i to bi vremenom dovelo do truljenja korijena i propadanja same biljke. Kad postavimo drenažni sloj, vršimo punjenje žardinjera supstratom za sadnju.

Poželjno je u supstrat dodati đubriva koja imaju odložen period razgradnje (do 6 mjeseci) i samim tim će naše biljke imati dovoljno hraniva do kraje vegetacione sezone. Kad sve ovo uradimo, pristupamo sadnji.

Nakon sadnje, kako u lejama tako i u posudama, obavezno je dobro zaliti biljke kako bi se zemlja fino slegla i popunila moguće vazdušne prostore oko korijena biljke.

Ovako posađene biljke, cvjetaće vam cijelog ljeta. Jedino što treba oko njih, tokom sezone raditi, jeste redovno zalivanje i odstranjivanje korova. Izbjegavati zalivanje biljaka po jakom suncu. Uvijek je bolje biljke zaliti u 2-3 navrata manjom količinom vode, nego odjednom većom.

Kako bi biljka što ljepše i bolje cvjetala poželjno je uklanjati precvjetale cvjetove. Biljke u lejama mogu napasti puževi koji se hrane njihovim listovima ali u nedostatku njih i cvjetovima. Ukoliko ih primijetite, potrebno je oko samih biljaka razasuti pužomor pelete koje će eliminisati puževe i zaštiti vaše biljke od daljih oštećenja.

AUTOR:  Adrijana Šarčević, inžinjer zaštite bilja

Poljoprivredni centar ”Brižni baštovan”, 8. Mart, br. 68, tel. 020/662 453, Podgorica

(Montemoda)

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.