Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ukrasno drveće: Judino drvo

Među ukrasnim drvećem za male bašte posebno mjesto ima indijski jorgovan. Cvjeta tokom ljeta, a orezuje se u jesen. Porijeklom je sa Dalekog istoka i može dostići visinu od četiri do osam metara. Najviše mu odgovara sunčana pozicija, mada dobro uspijeva i u polusjenci. Može izdržati temperaturu do -17 stepeni bez većih oštećenja i lako podnesi kiselo, odnosno neutralno zemljište.

Glog je idealno drvo za prednju baštu, jer ne raste mnogo u visinu, maksimum do 5 metara. Cvjetovi bijele ili pink boje pojavljuju se u maju i junu. Ima dubok, ne previše razgranat korjen. Odgovara mu sunčani ili polusjenovit položaj i lako, dobro drenirano zemljište.

Judino drvo je listopadni žbun koji se može formirati i kao niže drvo. Ima vrlo zanimljive, okruglaste listove i ružičaste cvjetove koji se pojavljuju prije listanja na svim granama, čak i na stablu. Biljka je otporna na sušu, sadi se pojedinačno ili u grupama i tokom cijele zime okićena je mahunama. Najtraženiji varijetet judinog drveta je Cercis canadensis Forest pansy, visine do 3 metra. Tokom vegetacije ukrašen je crvenim listovima, a na proljeće se pojavljuju crveni cvjetovi veoma neobičnog izgleda, koji se razvijaju direktno na stablu i granama.

Ukrasna (divlja) jabuka je listopadno drvo do 4 metra visine, koje ima široku, razgranatu krošnju. Listovi su jajolikog oblika, u početku crvenkastopurpurne, a kasnije tamnozelene boje. Ukrasna jabuka cvjeta tokom maja, a cvjetovi su bijele, roze ili karmin crvene boje, prijatnog mirisa. Ima plodove žućkaste ili ljubičasto-crvene boje, veličine oko 5 cm. Odgovaraju joj sunčana ili polusjenivita mjesta i bogato propusno zemljište koje povremeno treba obogaćivati organsko-mineralnim đubrivom. U sušnom periodu potrebno je redovno zalivanje, otporna je na niske temperature i do -30 stepeni. Dobro uspijeva u područjima sa umjerenom kontinentalnom ili hladnom klimom.

Izvor: Novosti.rs

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.