Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Idealan položaj za vlastiti bazen u vrtu

Bazen – svejedno gdje? To možete pomisliti u euforiji. Ipak specijalan položaj bazena u dvorištu odlučuje o njegovoj kasnijoj upotrebi i popularnosti.

Sunčana strana

Kupate li se radije u ledeno hladnoj vodi? Ne? Tada pozicionirajte svoj bazen na mjestu koje je već od ranog jutra osunčano. Voda će se zagrijati već tokom prijepodneva a u podnevnim satima će se već rashladiti prema želji. Čak i ako dodatno zagrijavate Vaš bazen njegovo pozicioniranje na suncu doprinijeće smanjenju troškova struje.

Privatne sfere

Ukoliko ne želite da Vas posmatraju za vrijeme plivanja i sunčanja odaberite za Vaš bazen položaj zaštićen od pogleda. Kod većih vrtnih površina preporučuje se položaj uvučen više u unutrašnjost. Relaksaciju i opuštanje ometaju i buka s ulice i galama prolaznika. Zato položaj bazena odaberite tako da možete u nuždi realizovati mjere zvučne izolacije ali i zaštite od pogleda.

Pristupačnost

Idealno je da bazen graniči direktno s osunčanom terasom te da je blizu ulaza u kuću. Ako morate proći cijeli vrt primjera radi kada Vam zvoni telefon ili morate nešto obaviti u kući, u tom slučaju će splasnuti prvobitno oduševljenje te će Vam sve izgledati kao opterećenje. Bez sumnje već imate svoje omiljeno mjesto u vrtu. Ako je bazen u njegovoj blizini možete ga zadržati.

Eliminisanje zamke spoticanja

Vodite računa o tome da Vaš novi bazen ne stvara zamke spoticanja. Ukoliko se nalazi blizu ulaza u kuću ili vrt postaće Vam vremenom naporno ako ga stalno morate zaobilaziti. Uzmite u obzir vaše uobičajene rute kretanja te postavite bazen po mogućnosti izvan te linije. Uz to bazen ne treba dominirati arhitekturom vrta. Vodite računa da uprkos bazenu imate još dovoljno slobodnih površina za organizovanje vrtnih zabava te za dječju igru.

Infrastruktura

Koristite postojeću infrastrukturu. Vaš bazen zahtijeva priključak vode, cjevovod, pumpu i struju. Što dalje morate kopati vodove za snabdijevanje kroz vrt, to će nastati veći troškovi i više rada. Zato vodite računa o mogućnostima što kraćih udaljenosti. Kraći cjevovodi su i jednostavniji za održavanje.

Izvor: Gradimo.hr

Preporučujemo:

ALUKOV MONTENEGRO: kompletna usluga – od savjetovanja, projektovanja do montaže pokretnih krovova za bazene.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.