Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ovo je idealno vrijeme za uređivanje proljetnog vrta

Svi ljubitelji cvijeća zasigurno su jedva dočekali malo toplije vrijeme kako bi osmislili proljetni izgled vrta ili terasa i u skladu sa tim kupili i posadili biljke koje će ih krasiti.

Naravno da su prvi odabir biljke koje je lako uzgojiti, koje možemo saditi posvuda: u žardinjerama, na cvjetnim obrubima ili na mješovitim gredicama, na travnjacima ili ispod listopadnih stabala, gdje će imati dovoljno sunca i topline dok drveće ne prolista.

Proljetno cvijeće najljepše djeluje posađeno u velikim skupinama, gdje odabirom vrsta i boja možete stvoriti prekrasne maštovite proljetne kreacije.

Prvi odabir mnogobrojnih ljubitelja cvijeća su jednogodišnje biljke o kojima ne treba razmišljati mjesecima unaprijed. Jednogodišnje se biljke siju u proljeće, cvatu od kasnog proljeća pa sve do jeseni, a osjemene se iste godine.

No, ako ih sljedeće godine želimo imati ponovo, moramo ih znati prepoznati kao klijance, odnosno one biljke koje su se osjemenile same.

U jesen, kada prođe njihov ‘rok trajanja’, treba skupiti njihovo sjeme i čuvati ih na suvom i hladnom mjestu, te ih ponovno posaditi u proljeće.

Ako se još niste odlučili koje ćete biljke ovog proljeća zasaditi u vašem vrtu, donosimo vam kratki pregled najuobičajenijeg jednogodišnjeg cvijeća, po preporuci portala Magazin.hr.

Kadifice cvjeta od juna do oktobra, a siju se u sandučiće u martu, odnosno na otvorenom u april ili maju.

Lijepa Kata cvjeta od jula ili avgusta do oktobra ili novembra, a sije se u martu u sandučiće, odnosno u aprilu ili maju na otvorenom. Na zaštićenim i toplim mjestima razmnožava se sama.

Ljubičica cvjeta od maja do avgusta, a sije se na otvorenom od marta.

Neven cvjeta od maja ili juna do oktobra ili novembra, a sije se od aprila na otvorenom. U toplijoj se klimi razmnožava sam, a poznat je po svojim ljekovitim svojstvima.

Slamnata ruža cvjeta od maja do oktobra, a sije se u sandučiće u martu, odnosno u aprilu ili maju na otvorenom.

Suncokret cvjeta od maja do septembra ili oktobra, a na otvorenom se sije u maju. Ova je biljka prikladna za sadnju uz ograde.

Zijevalica cvjeta od juna do avgusta ili septembra, a sije se u sandučiće u februaru ili martu, dok se krajem aprila ili u maju presađuje na otvoreno.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.