Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Stiglo je proljeće, vrijeme je za sadnju vrta!

Proljeće je stiglo, što znači da nije prerano početi razmišljati o uređenju vrta s povrćem, posebno ako ste početnik u tom području ili niste baš vični.

sadnja-biljke

Možda se čini da uzgoj povrća u vrtu nije vrijedan truda, jer danas tokom cijele godine u trgovinama možemo kupiti svježe povrće po više ili manje prihvatljivim cijenama, ali je činjenica da morate voljeti vrtlarenje i željeti sebi i svojoj porodici pružiti bolji kvalitet života.

Povrće iz sopstvenog vrta biće zdravije, jer ga vjerovatno nećete tretirati pesticidima, umjetnim gnojivima, niti će sjeme i sadnice biti genetski modifikovani, što u prodavnicama često nije slučaj.

Dakle, ako ste dobro razmislili i zaista se želite upuštati u avanturu zvanu povrtnjak, ovo su savjeti namijenjeni baš vama. Ne treba da budete čarobnjak da uspijete, ali sigurno da će vam bez prethodnog iskustva biti nešto teže. Ali, nemojte se dati smesti. Uz samo malo mudrosti i brige, za nekoliko mjeseci vaš vrt će biti prepun ukusnog povrća u kojem će svi uživati.

* Ono što je važno prije nego započnete sa uzgojem povrća je da imate riješen sistem navodnjavanja, odnosno način na koji ćete zalijevati vrt i od kuda. Hoće li to biti kantama, gumenom cijevi ili na neki moderniji način, odluka je na vama.

* Ukoliko kod kuće nemate vlastiti kompost, vrlo dobar i kvalitetan kompost možete nabaviti u vrtnim centrima. To će smanjiti potrebu za bilo kakvim dodatnim gnojivom. S gnojivom treba znati pažljivo postupati, a ako ste početnik u vrtlarenju, to može biti svojevrstan izazov.

* Pobrinite se da je prostor na kojem planirate urediti povrtnjak veći dio dana na suncu, a najmanje osam sati. Povrtnjak će vam teško uspjeti u hladovini drveća ili nastamba. To će vam biti vrlo važno u ovo doba godine kada dani još nisu toliko topli, dugi, niti sunčani.

* Teška, glinasta i nepropusna tla nisu dobra za sadnju vrta, isto tako niti pretjerano šljunčana i pjeskovita tla. Najbolja su tla koja ne zadržavaju vodu na površini, jer iako biljke vole vlagu, ne podnose ako je ima previše.

* Sastavite popis koje biste povrće voljeli posijati i posaditi. Najbolje je ono koje je standardno za vaše podneblje, ali i isto tako povrće koje volite jesti i znate da je iz vrta mnogo ukusnije nego kada ga kupite u prodavnici, recimo paprika, paradajz, mrkva, peršun, grašak…

* Prije nego što počnete sa sijanjem i sadnjom sadnica, pripremite zemlju prekopavanjem te dodavanjem prirodnog komposta.

* Prilikom sadnje sadnica ostavite dovoljno prostora kako bi biljke imale dovoljno mjesta kada narastu. Kada, pak, sjeme proklija, razrijedite malene biljke zbog istog razloga – dovoljno prostora.

* Kada kupujete sjeme i sadnice, kupujte ih od poznatih i već prevjerenih dobavljača, što će vam donekle garantovati kvalitet sjemena i sadnica. Obavezno na sjemenu gledajte datum pakovanja kako ne biste slučajno kupili staro sjeme, koje vam vjerovatno uopšte neće proklijati.

* Na vrijeme nabavite drvene kolce za koje ćete privezati stabljike. Suvo lišće odstranjujte sa biljaka, jer ono ih samo iscrpljuje, te redovno plijevite korov, koji vrlo brzo može “progutati” vaš vrt.

Štetočine

Na vaš vrt će vrebati i ptice, insekti, miševi i puževi, budite spremni na primjerenu zaštitu. Svoje nove biljke zaštitićete redovnim plijevljenjem korova, ali i odstranjivanjem starih biljaka. Kada to vremenski uslovi budu zahtijevali, započnite sa zalijevanjem.

Bodljikavi saveznik

Ježevi u prirodi žive samačkim životom, osim u vrijeme parenja. Vrlo su korisni u vrtu jer mogu pojesti velike količine raznovrsnih kukaca, puževa i crvića. Hrane se još i korijenjem, raznim bobicama i biljkama, ali u vrlo malim količinama, tako da ne prave štetu.

Feng shui i uređenje vrta

Ono što je za početak važno kod održavanja vrta je isto prvo pravilo uređenja doma, red i čistoća pola su dobrog feng shuia. U vrtu to podrazumijeva da su biljke posađene prema unaprijed razrađenom planu i uredno raspoređene, te da su odabrane u zavisnosti od vrste tla i podneblja, da su zdrave i dobro održavane, da je travnjak pokošen, a suvo lišće i trava počišćeni. Divlje rastuće biljke i korov vrlo su nepovoljni, kao i nečistoća i prenatrpanost.

Pri odabiru biljaka koje ćete uzgajati, osim prikladnosti tla i podneblja, te ličnoj naklonosti prema određenim vrstama, potrebno je u obzir uzeti i karakteristike i simboliku pojedinih vrsta. Svakako treba izbjegavati biljke sa bodljama.

Oblik lista i cvijeta takođe je važan, a uvijek je povoljnije da to budu okruglasti, ovalni i lepezasti oblici, za razliku od oštrih, špicastih i bodljastih, koji odašilju otrovne strijele.

Kinezi naročito preferiraju četiri vrste biljaka, koje grupno nazivaju “četiri vrtna gospodina”, a to su:

– ŠLJIVA – čiji cvjetovi se smatraju čistim i superiornim
– BAMBUS – koji simboliše disciplinovanost i izdržljivost
– ORHIDEJA – koja je istovremeno povučena, ali snažnog karaktera, simbol plodnosti, savršenstva i ultimativne harmonije
– HRIZANTEMA – koja je neiskvarena i iskrena

Izvor: Nezavisne novine

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.