Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Vaše more u dvorištu: Bazeni za rashlađivanje i zabavu

Izvor: Blic

Pravi hit su bazeni na naduvavanje u kojima možete ludo da se zabavljate s mališanima i prijateljima u dvorištu, baš kao na moru. Najvažnije je da ih pravilno postavite, a potom i da ih održavate kako treba.

Ljetovanje za mnoge predstavlja poprilično veliki udar na kućni budžet, pa većina ne uspijeva da tokom godine uštedi novac za porodični odmor. Nedavno istraživanje agencije „Medium galup“ pokazalo je da ove godine čak 70 odsto građana Srbije ne planira da ide na ljetovanje. Međutim, ni to nije kraj svijeta jer je vašoj djeci najvažnije da imaju gdje da se brčkaju, a vi im to lako možete obezbijediti.

U posljednjih nekoliko godina pravi hit su bazeni na naduvavanje u kojima možete ludo da se zabavljate sa mališanima i prijateljima u dvorištu, baš kao na moru. Uostalom, čak i da idete na more, zašto biste se brčkali samo desetak dana kad možete tokom cijelog ljeta.

MONTIRANJE I ODRŽAVANJE BAZENA

U prodaji su bazeni raznih dimenzija i oblika, a potrebno je samo da imate dvorište u kome ćete ga postaviti. Samo montiranje je lako, ali prije nego što na nagovor najmlađih kupite ove vodene divove treba da računate i na veće račune za potrošenu vodu, kao i na obaveze oko održavanja higijene u bazenima.

Za montiranje bazena većih dimenzija potrebne su dvije osobe i svega dvadesetak minuta. Rasprostrite bazen na ravnoj površini i naduvajte vazdušni prsten. Kako budete dolivali vodu u bazen tako će on dobijati svoj oblik− voda podiže vazdušni prsten koji zateže tijelo bazena i formira ga. Na kraju, prikačite na bazen filtersku pumpu, koja prečišćava vodu u bazenu i odstranjuje mehaničke nečistoće, i uživanje može da počne.

Osim pumpe, kao dodatna oprema uz veće porodične bazene dobijaju se i podloga, prekrivač, merdevine i set za čišćenje. Podloga se postavlja ispod bazena, dok se prekrivač navlači preko vazdušnog prstena i štiti bazen od mehaničkih nečistoća (prašine, lišća) tokom loših vremenskih uslova.

U set za čišćenje bazena spadaju mrežica za sakupljanje nečistoća s površine i dodatak za čišćenje dna bazena. Kad sezona prođe, bazen ispraznite i odložite na neko zgodno mjesto do sljedećeg ljeta.

REDOVNO KORISTITE SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU

Za bezbrižno uživanje u sopstvenom bazenu potrebno je da uložite dodatni trud u održavanje vode i samog bazena. Ukoliko redovno ne koristite sredstva za dezinfekciju vode i pumpu s filterima, moraćete više puta da praznite bazen tokom sezone. Kako biste to izbjegli, na svakih sedam dana stavljajte tabletu za pročišćavanje vode i hlor. Na taj način voda u vašem dvorišnom bazenu biće čista i bez algi i nećete ponovo morati da punite bazen.

Kao najpogodnije sredstvo za dezinfekciju vode i njenu zaštitu od razmnožavanja bakterija i algi prodavci preporučuju „hlorni granulat“, koji košta oko 10 eura za kilogram. Takođe, voda u bazenu biće čista i prozirna samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži. Zbog toga kupite sredstvo za povećanje pH vrijednosti vode, a možete da potražite i „regulator pH plus“, koji u pakovanju od 700 g košta 3 eura.

SAVJETI ZA ČISTIJU VODU

– Sadržaj hlora u vodi uvijek treba da bude u granicama 1-1,5 mg/l. Ukoliko je sadržaj hlora manji od ovog, lako može da opadne na vrijednost 0, kada prestaje dezinfekcija.

– PH vrijednost uvijek treba da bude u granicama 7,2–7,6. Ako je pH previše velika, sredstva za hlorisanje gube efikasnost, voda postaje mutna i zagađena algama.

– Bazen van upotrebe uvijek treba prekriti da bi se zaštitio od lišća, insekata i ostalih nečistoća. Površinu vode i dno treba redovno čistiti mrežom za skidanje nečistoća.

– Filter pumpa treba da bude u funkciji najmanje dva puta po četiri sata dnevno. S povećanjem temperature vode treba povećati i vrijeme filtracije.

Preporučujemo:

ALUKOV MONTENEGRO: kompletna usluga – od savjetovanja, projektovanja do montaže pokretnih krovova za bazene.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.