Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Beskamatni krediti za ugradnju sistema za grijanje za domaćinstva

foto: houselogic.com

foto: houselogic.com

Ministarstvo ekonomije implementira program Energy Wood u okviru kojeg građani mogu da apliciraju za beskamatne kredite do 3,5 hiljade eura za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, saopštila je pomoćnik ministra, Dragica Sekulić.

Program se sprovodi u saradnji sa luksemburškom agencijom za razvojnu saradnju Lux-Development u cilju uspostavljanja atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbjeđivanje kredita za domaćinstva za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase.

– U okviru tog programa građani imaju mogućnost da apliciraju za kredite do 3,5 hiljade eura, sa periodom otplate do pet godina i kamatnom stopom od nula odsto, za ugradnju sistema za grijanje, odnosno peći i kotlova, na moderne oblike biomase kao što su pelet i briket, rekla je Sekulić agenciji Mina-business.

Ona je dodala da je 130 hiljada eura za implementaciju Energy Wood programa obezbijeđeno u okviru projekta Razvoja šumarstva u Crnoj Gori (FODEMO), koji finansira Vlada Luksemburga.

Sekulić je objasnila da su povoljnosti koje nudi program Energy Wood, pored beskamatnih kredita, pojednostavljenje procedura i administrativnih kanala u cilju olakšavanja odobravanja i isplate kredita sa ugradnju sistema na grijanje na biomasu, uključujući i smanjenje naknada za obradu kredita.

– Takođe, kvalifikovani distributeri/instalateri obezbjeđuju najmanje godinu garantnog perioda za potpun ili djelimičan kvar, osim ako su pitanju neadekvatni uslovi za rad ili neadekvatno rukovanje i odgovorni su za pružanje usluga održavanja ugrađenih sistema tokom i nakon perioda garancije, navela je Sekulić.

Ministarstvo ekonomije unaprijed deponuje novac za subvenciju kamatne stope, kod banaka partnera na programu – Hypo Alpe Adria i NLB Montenegrobanke.

Odobreni iznos kredita banka prebacuje na račun firme distributera odnosno instalatera na bazi dostavljene profakture. Izabrani kvalifikovani instalateri sistema za grijanje na biomasu, instaliraju i održavaju sisteme za kupce.

– Kupac banci otplaćuje beskamatni kredit u jednakim mjesečnim ratama, objasnila je Sekulić.

Ciljevi programa Energy Wood su postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grijanje na moderne oblike biomase i obezbjeđivanje učešća finansijskih institucija uz smanjeni rizik, pri ulasku u novi segment na tržištu.

Izvor: Vijesti, Mina business

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.