Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ekološka energija iz Srbije

Izvor: Politika

U Srbiji još uvijek nisu izgrađene „plantaže vjetrenjača”, niti se vjetrogeneratori postavljaju na krovovima stambenih zgrada, kao npr., u Beču, i po dvorištima porodičnih kuća. Ali osnova za korišćenje energije vjetra postoji – u Subotici je izgrađena fabrika za proizvodnju vjetrogeneratora. Najzaslužniji za izgradnju ove fabrike je Helmut Oster , Njemac, sa izuzetno zanimljivom životnom pričom, koja je duboko vezana za Vojvodinu.

U firmi Loher, iz Rustorfa, u Bavarskoj, zadužen sam za razvoj vjetrogeneratora, kaže Helmut Oster. Kada smo odlučili da otvorimo nove pogone na istoku, rukovodstvo Lohera je razmišljalo o Mađarskoj, Rumuniji i nekim drugim zemljama – a ja sam rekao: treba raditi u Srbiji!

Odluku da proizvodnja generatora za vjetrenjače bude pokrenuta u Subotici, Oster je obrazložio kvalitetnom i jefitnom radnom snagom, ali je u sebi imao još jedan razlog – veoma ličan – rođen je u selu Hetin, pored Kikinde.

Prije nego što smo odlučili da pokrenemo proizvodnju u Srbiji, imali smo ne baš uspješnu saradnju sa Severom iz Subotice, nastavlja priču o vjetrenjačama Oster. Međutim, ja sam poznavao ljude, inženjere i tehničare, i znao sam da su oni odgovorni, stručni i vrijedni. Neki od njih su bili i iz mjesta u kojem sam rođen, 1942. godine.

Proizvodnju vjetrogeneratora u Srbiji, započeo je 2002. godine. Moj partner u osnivanju fabrike bio je Ištvan Sekula, bivši šef kontrole kvaliteta u Severu. Za jednim ručkom ustanovili smo da smo rođeni u istom selu, kaže Oster.

U početku je zapošljavao samo 10 ljudi. Proizvodnja je rasla. Potom je na Paliću zakupljena tenis hala, u kojoj je posao dobilo 120 ljudi. I dalje je to bio posao ugradnje djelova u vjetrogenerator. Proizvodnja je bila jeftina i kvalitetna. Kupci generatora su nalaženi van Srbije. Tražnja je uslovila da ponovo prošire proizvodnju. Zakupljen je bivši magacin Koka – kole u Subotici. Tu je stalni posao našlo 700 radnika, da bi ekonomska kriza taj broj smanjila na 500.

Do sada je u pogonima Lohera u Subotici proizvedeno 10 400 generatora za vjetrenjače, jačine 1,5 do 3,5 megavata. Dosadašnja ukupna proizvodnja može da pokrije potrebe za eletkričnom energijom 20 miliona domaćinstava. Tržišna cijena generatora od 1,5 MW je oko 50 000 eura, dok je cijela konstrukcija vjetrenjače nekih milion i po. Najveći kupci vjetrogeneratora iz Subotice su Dženeral elektrik, njemački Nordens, i danski Vestas.

Odlazim u penziju zadovoljan. Mislim da sam učino nešto vrijedno, kaže rođeni Hetinac, Helmut Oster. Budućnost je u čistim izvorima energije. Potražnja za vjetrenjačama je sve veća. Planiraju se „vjetro-parkovi na moru”. Za morske vjetrenjače potrebni su jači generatori, od 4,5 i 5 MW. Novi vlasnik fabrike u Subotici je Simens Srbija. Očekujem da će oni nastaviti rast kompanije, i da će doprinijeti razvoju ravnice u kojoj sam rođen”.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.