Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Kako rashladiti stan, a ne usijati račun za struju

hladjenje

Sa visokim temperaturama, prosječnom domaćinstvu koje se rashlađuje uz klima-uređaj stizaće približno isti iznos računa kao i tokom zime ako su struju koristili za dogrijavanje. Pošto bi od 1. jula struja mogla da poskupi, građanima će se isplatiti ako kupe bolji klima-uređaj sa manjom potrošnjom struje.

Prosječna četvoročlana porodica koja živi u stanu od šezdeset kvadrata u zimskim mjesecima plaća oko 2.500 dinara za struju, pod uslovom da ima centralno grijanje, a struju koristi isključivo za dogrijavanje. Kad temperatura pređe trideseti podeok i klima-uređaji počnu da se koriste za rashlađivanje, ovim domaćinstvima ne bi trebalo da stižu mnogo veći računi.

– Građani koji se griju na struju tokom zime troše znatno više i plaćaju najmanje 5.000 dinara mjesečno. Njima će, i ako koriste klima-uređaje, tokom ljeta računi biti nešto niži – kaže Sandra Alagić iz Elektrodistribucije Beograd.

Tako će biti sve dok ne dođe do povećanja cijene struje koje bi, prema riječima Zorane Mihajlović, ministarke energetike, trebalo da se desi u narednih mjesec ili dva, a ranije je najavljeno da će poskupljenje biti od 10 do 12 procenata. Zbog procedura koje EPS treba da sprovede i obaveze da obavijesti kupce o promjeni cijene 15 dana prije poskupljenja, nova cijena struje mogla bi da bude tek od 1. jula.

– Sa poskupljenjem od deset odsto, oni koji struju koriste za dogrijavanje i prosječno plaćaju oko 2.500 dinara mjesečno mogu da očekuju poskupljenje od oko 250 dinara, što ne bi trebalo da promijeni potrošačke navike domaćinstava – kaže Alagić.

Do tada, mnogi će pohrliti da nabave klima-uređaje koji koštaju od 200 do više od 1000 eura. Pri kupovini treba voditi računa da li je istaknuta cijena s ugradnjom ili bez nje, jer se montiranje u mnogim radnjama plaća posebno i, u zavisnosti od modela, košta od 40 do 70 eura.

Zbog poskupljenja struje i najavljenog usvajanja novog tarifnog sistema krajem godine, koji će povećati račune onima koji je koriste za grijanje, građanima se isplati da nabave uređaje veće energetske efikasnosti.

– U rasponu od A do G, energetsku oznaku A nose klima-uređaji koji troše najmanje struje, dok je G predviđeno za klime sa najvećom potrošnjom. Bolja energetska klasa ne znači uvijek i veću cijenu proizvoda, ali obavezno znači manju potrošnju električne energije i manje troškove – kaže Miloš Pitić, serviser klima-uređaja.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.