Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

NEOBIČAN IZUM STUDENTA: Prozor koji hladi prostoriju!?

Prozor koji apsorbuje toplotu i održava temperaturu u prostoriji, mijenja boju sa promjenom temperature i zamračuje prostoriju, izmislio je Nebojša Zec, novosadski student.

www.ekokuce.com

www.ekokuce.com

Nebojša Zec, student master studija hemije iz Novog Sada, osvojio je u Mariboru prvo mjesto na Međunarodnoj konferenciji mladih istraživača za model prozora koji apsorbuje toplotu i sam održava temperaturu u prostoriji.

Iako je po Nebojšinim riječima nagrada došla neočekivano, predstavlja potvrdu dugogodišnjeg rada.

– Ne mogu reći da sam očekivao, jer ipak nisam znao kakve radove će prezentovati ostali studenti, ali s obzirom na trud i vrijeme, kao i na dobijene rezultate, vjerovao sam da će naša prezentacija proći zapaženo. Sve u svemu, prije samog seminara nisam očekivao neke nagrade, kaže Nebojša Zec za 24 sata.rs.

Prema njegovim riječima, nagrađeni rad je dio dugogodišnjeg istraživanja.

– Napravili smo model prozora koji mijenja boju sa promjenom temperature (iz skoro bezbojne u tamno plavu) i pri tome apsorbuje toplotu. Tako da istovremeno služi za npr. automatsko zamračivanje prostorija na visokoj temperaturi i za održavanje konstantne temperature u staklenicima bez utroška energije, objašnjava Nebojša koji je istraživanje radio u laboratoriji za analitičku hemiju pod rukovodstvom dr Milana Vraneša i dr Slobodana Gadžurića.

Rezultati predstavljeni na konferenciji su i ranije privlačili pažnju naučnika iz ove oblasti.

– Rezultati do kojih sam došao prošle godine objavljeni su u prestižnom međunarodnom časopisu. Takođe smo ih krajem prošle godine prezentovali i na Festivalu nauke u Novom Sadu gdje smo bili zapaženi, kaže nagrađenii student.

Mladi naučnik objašnjava da je nagrada za osvojeno prvo mjesto simbolična, ali je vrijednost susreta mladih naučnika mnogo veća.

Konferencija je trajala dva dana tokom kojih su učesnici mogli da u 15 minuta izlože svoje radove. Nakon toga izglasani su učesnici koji su najbolje govorili.

Nebojša završava master studije i planira doktorske studije

– Hoću da upišem doktorske studije, ovdje na fakultetu, a za kasnije još nisam siguran. Možda nastavim u inostranstvu, a postoji mogućnost i da ostanem na fakultetu.

U svakom slučaju, Nebojša smatra da će mu poznanstvo sa mladim hemičarima iz drugih zemalja biti korisno u daljem radu.

Ovo nije prva pobjeda novosadskih studenata na konferenciji mladih istraživača. Naime, prošle godine prvo mjesto je osvojio student doktorskih studija hemije Pavle Jovanov, a njegov rad se bavio razvijanjem metoda za određivanje pesticida u uzorcima meda.

Izvor: Mondo.rs

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.