Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Uočena velika greška: Solarne panele postavljamo potpuno pogrešno?!

Solarne ćelije, koje iz dana u dan posatju sve prihvatljivije rješenje i za porodične kuće, većinom se postavljaju na južnoj strani. No, naučnici upozoravaju kako smještanje ćelija na jug, kako se dosad mislilo, ne garantuje najveću iskoristivost energije.

solarna-energija

Ključ optimalne proizvodnje energije putem solarnih panela jest njihovo smještanje na zapadnu stranu, tvrde naučnici. Upravo će tako generisati najviše energije.

Pogrešan smjer

Hiljade  ljudi širom sjeverne polutke potrošili su velike svote novaca kako bi na krovove kuća instalirali eco-friendly solarne sisteme i pritom samo proizvodili energiju za svoje domaćinstvo, no čini se da su ih postavili u potpunom pogrešnom smjeru.

Ralph Gottshalg, profesor na Univerzitetu Loughborough u Velikoj Britaniji, jedan od vodećih stručnjaka na području solarne energije, ukazao je na tu kardinalnu grešku te pozvao na smještanje panela u smjeru istok-zapad jer upravo taj smjer omogućava najveću proizvodnju i najveći protok energije tokom dana.

Njegove tvrdnje u suprotnosti su s onime što se dosad smatralo, a to je da su solarne ćelije najisplativije ako se nađu na južnoj strani.

Naime, u studiji sprovedenoj u Teksasu u novembru prošle godine dokazano je da solarni paneli na zapadu zapravo proizvedu više energije tokom dana nego oni smješteni na jugu.

Izvor: Danas.hr

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.