Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO: Penzioner iz Novog Sada napravio klimu za 3 eura

Kada je napolju 30, u dnevnoj sobi je 5 do 10 stepeni manje. Za to je zaslužan Isak, nekada hemijski tehničar, a sada penzioner – inovator.

izmislio-klimu

Danas je teško zamisliti život u gradu na 35 stepeni bez klima uređaja, ali za neke je to luksuz koji previše košta. Zbog toga je jedan penzioner iz Novog Sada odlučio da samostalno napravi rashladni uređaj.

U skromnom domu porodice Građin u Novom Sadu burgija vrti gdje para neće ili, preciznije, vrti ventilator. Kada je napolju 30, u dnevnoj sobi je 5 do 10 stepeni manje. Za to je zaslužan Isak, nekada hemijski tehničar, a sada penzioner – inovator.

– Prosječan građanin ove zemlje svoje intelektualne kapacitete napregne tek kad ga muka stisne. Mi inače ne pravimo i ne proizvodimo kao svi drugi, ali se dosjetimo kada je nevolja, kaže Isak Građin – inovator.

Isakov patent počinje ispod zemlje, u dvorišnom bunaru, nastavlja se u podrumu. Jedna cijev do hidropaka, jedna do kupatila i – umjesto više od 30 hiljada dinara, njegov klima uređaj koštao je samo 300 (oko 3 eura).

– Hladnjak sam dobio od automehaničara, ventilator sam imao, kupio sam crijeva neka za 300 dinara, eto to mi je sav trošak bio. A 30 hiljada dinara, priznaćete, za klimu, nema svako danas da da, to je veliki trošak, dodaje Građin.

Ovdje ne košta ni voda, jer stiže iz bunara, a čak je nekoliko stepeni hladnija od one iz gradskog vodovoda. Dobra izolacija cevi čini da u prostoriji bude efekta, mada bez estetike, dodaje Isak, koji svakako planira da poradi i na vizuelnom efektu svoje inovacije, prenosi B92.

– Ima crijevo odvodno i dovodno, ono je sve do ove sprave izolovano da ne gubi, a to je najbitnije – da se ne izgubi ta hladnoća, da ne bi otišla temperatura gore. A preko odvodnog crijeva odlazi u kupatilo. Mene ta voda ne košta ništa, objašnjava Isak Građin.

Klima uređaj uz pomoć vode iz bunara nije jedini Isakov patent, mada je njemu najdraži. Prije svega zbog toga što je do skoro njegov dvogodišnji unuk Vladimir jedva spavao u dedinoj dnevnoj sobi usljed visokih temperatura, a sada ga djeda, kako kaže, mora pokrivati, pa i ušuškati.

Izvor: 24sata.info

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.