Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Feng Shui – kuhinja

Izvor: Cafe.hr

Hrana u našim životima ima veći značaj nego što smo toga svjesni. Osim što nam je potrebna za održavanje normalnih životnih funkcija, bitan je segment i naše sreće, navika, pa i porodičnog okupljanja.

Feng shui ne gleda na hranu samo kao na nešto što je ljudima jako potrebno. Posvećuje pažnju i na način pripreme hrane, gdje se vaša kuhinja u stanu nalazi, od kakvog materijala je radna podloga, kakav je pod, instalacije i pokućstvo.

Sigurni smo da ste već mnogo puta čuli da je hrana ukusnija ako ste dobre volje za vrijeme kada je spravljate, a Feng shui to dokazuje kao chi energiju koju hrana upija iz okoline.

Najprikladniji položaj kuhinje bio bi na istoku ili jugoistoku vašeg doma. Trebala bi biti svijetla i čista sa postavljenim aranžmanima od cvijeća i voća. Drvo je idealan materijal za kuhinjske elemente, a rubovi elemenata trebali bi biti zaobljeni. Idealan materijal za pod je takođe prirodno drvo, a tepihe i otirače izbjegavajte. Za zidove odaberite blijedožutu ili krem boju.

Štednjak je simbol stvaranja života i najvažniji je uređaj u kuhinji pa bi trebao biti što veći. Ako vam je kuhinja malena pa nemate mogućnost smjestiti veliki štednjak u nju, postavite ogledalo iznad njega kako bi barem vizualno izgledao veći. Štednjak na plin je idealan, a električnim štednjacima u kuhinji nije mjesto budući da stvaraju elektromagnetsko polje i štete zdravlju. Mikrotalasne pećnice takođe su jako loš izbor.

Mikrotalasne pećnice generalno su loš izbor za pripremu hrane i za njeno zagrijavanje. Ako ipak bez nje ne možete, čuvajte svoje zdravlje i zdravlje vaših ukućana pa nemojte upotrebljavati plastično posuđe, već ono od vatrostalnog stakla ili keramike. Kombinacija plastike, mikrotalasa i masne hrane oslobađa iz plastike toksin koji može uzrokovati rak.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.