Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Feng Shui – uređenje balkona

Izvor: Rebalkan.com

Svaki, pa i najmanji balkon možemo urediti prema pravilima Feng Shuija i pretvoriti ga u prijatno mjesto za druženje, ispijanje hladnih napitaka ili čitanje. Spoljašnji prostor je produžetak doma i direktno se reflektuje na naš život. Najbitnije je postići harmoniju – količina namještaja i biljaka i njihove dimenzije moraju odgovarati veličini prostora.

Biljke simbolizuju drvo, rast i razvoj. Treba ih održavati zdravima, a kada počnu venuti, svakako ih je potrebno zamijeniti.

Osim toga, one predstavljaju dobru zvučnu barijeru od buke sa ulice, a mogu i zakloniti naš prostor od neželjenih pogleda. Prilikom odabira cvijeća, ukrasnog i začinskog bilja, pazite da biljke ne rastu prema dolje, da nemaju trnje i iglice, i da nemaju ovalne, zaobljene listove. Treba izbjegavati biljke oštrih listova, koji izgledaju poput sablji (često prisutni kod palme) i kaktuse. Bonsai se po Feng Shuiju nikako ne preporučuje jer je on protivan prirodi!

Najpovoljniji materijali za posude su prirodnu – glina, terakota i keramika.

Za zaklanjanje od pogleda posebno su pogodne drvene pergole uz koje su posađene biljke penjačice koje stvaraju lijepu zelenu zavjesu, poput ruža, ukranog slaka ili plave zvezde. Biljke visokog rasta se mogu koristiti kao paravan ili za postavljanje ispred izbočenog zida. Prema Feng Shuiju posebno su pogodni limun i limeta.

Cvjetnice posađenje u viseće korpe su dekorativne, a njihovi nježni raznobojni cvjetovi mogu osvježiti i najneugledniji prostor.

Kod malih balkona i lođa potrebno je iskoristiti svaki dio, pa se riješenja obično nalaze širenjem u visinu. To su, osim visećih korpica, posebno pogodne stare, niske merdevine, drvene ili metalne police, držači na koje možete postaviti lončarice itd. Staru policu ili namještaj obnovite novim premazom boje i na njega postavite biljke i ukrase. U žardinjere posadite biljke niskog rasta i začinsko bilje. Kod većih prostorija možete napraviti sanduke na točkićima u kojima je posađeno raznobojno mirisno bilje, pa ga prema potrebi malog paravana možete pomjerati po terasi.

Najpovoljniji materijal za namještaj određuje se prema kompasnoj strani balkona ili terase. U slučaju da se prostor nalazi na zapadu, sjeverozapadu ili sjeveru, najbolji izbor je metal. Za istočne i jugoistočne prostore preporučuje se drvo ili bambus, dok se za južne prostore preporučuje plastika. Kod jugozapadnih i sjeveroistočnih balkona, osim kamena, možete odabrati i plastiku.

Na većim terasama obično postoji dovoljno mjesta za roštilj. Pri tome je potrebno prostor dovoljno osigurati od nepoželjnih požara. Zidani kamini puno su kvalitetnije riješenje od pokretnih roštilja, ali zbog njihove veličine i težine ponekad ih jednostavno nije moguće postaviti na terasu.

U Feng Shuiju posebno je bitan izbor lokacije za roštilj. Nije dobro postaviti ga odmah uz prozore ili vrata, kako svog doma tako i komšijskog, ukoliko želimo zadržati dobre komšijske odnose. Najpovoljnija mjesta za roštilj su južni, jugozapadni i sjeveroistočni dio terase, dok svakako treba izbjegavati zapadno i sjeverozapadno područje. U slučaju da je jedini dio prostora na kojem se može postaviti kamin upravo zapad ili sjeverozapad, preporučujemo da nabavite mobilni roštilj koji ćete nakon korišćenja pomijeriti sa tog područja.

Nije važno koliko je velik vaš balkon, lođa ili terasa. Važno je da i taj dio svog doma uredite kao ugodan i skladan prostor u kojem ćete s veseljem provoditi vrijeme sa porodicom i prijateljima.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.