Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Feng-shui:uređenje dnevne sobe

Dnevna soba  je mjesto gdje provodimo veliki dio dana. U njoj se odmaramo, družimo sa porodicom ili prijateljima. U njoj treba da preovladava  Yang energija. Najvažnije je ne pretjerivati ni u čemu.

Prvo po feng shui-u od čega treba krenuti je odabir boje za zidove. Pri tome treba voditi računa da se odabrana boja sviđa svim ukućanima,i da odgovara sektoru doma u kojem se dnevna soba nalazi. Upotreba kompasa i poznavanje teorije o pet elemenata i Pa Kua kvadrata, od vitalnog su značaja. Skraćena verzija glasi: S – plavo, ljubičasto, bijelo, SI, centar i JZ – žuto, oker, bež, I i JI – zeleno, plavo, J – narančasto, zeleno, Z i SZ – bijelo, žuto, oker, smeđe. Barem jedan zid možete obojiti jakom živahnom bojom, dok za ostale treba upotrijebiti svjetliju, pastelnu boju.

Pod vašeg doma

Pod je vrlo važan za dobar Feng Shui dnevne sobe vašeg doma. Uvijek ga morate držati čistim, što se samo po sebi podrazumijeva. U današnje vrijeme najpraktičnije je postaviti laminat. Ima ga u puno raznih dezena i boja. Neki imitira parket ili brodski pod, neki pločice. Ima ih plavih, zelenih i u svim drvenim varijantama, hrast, mahagoni, trešnja, ruža, čak i bambus. Dakle svak bi trebao odabrati onaj koji mu se najviše sviđa i koji najbolje pristaje, kako dnevnoj sobi, tako i finansijskim mogućnostima. Svakako  ne vole svi laminat. Nekima je draži klasični parket ili kameni pod, dok će se neki radije odlučiti za tepih od zida do zida. Ukoliko se odlučite za laminat ili parket, tepih ne morate postavljati ukoliko to ne želite iz dekorativnih razloga, no kameni ili keramički podovi su prilično hladni i moraćete barem jedan dio prekriti tepihom. Pri odabiru tepiha vodimo se prethodno spomenutom teorijom pet elemenata.

Plafon vašeg doma

Plafon je najbolje da je bijele boje, nevezano za to u kojem se sektoru soba nalazi i da je ravan i bez ikakvih ukrasa. Dekorativne plafonske ploče mogu se koristiti ako to želite, ali vodite računa o tome da ne djeluju haotično, prijeteće i da ne stvaraju bilo kakve šiljate uglove. Što neprimjetnije, s tim bolje.

Namještaj u dom-u

Idemo sada odabrati namještaj. Osnovno pravilo za sav namještaj glasi: ne smije djelovati prijeteće i najbolje je da ima zaobljene linije. Ako imate mogućnosti, radije se odlučite za nov, nego za polovan namještaj. U starim komadima namještaja zna se nakupiti ustajale, negativne energije, koja se može nepovoljno odraziti na zdravlje i sreću Vas i Vaše porodice.

 

Sofe, kauči i fotelje najvažniji su komadi namještaja u dnevnoj sobi. Ne samo da Vam se moraju estetski sviđati, one moraju biti i dovoljno udobne i kvalitetne. Boja opet zavisi od sektora u kojem se soba nalazi, ali i od boje zidova. Poželjno je napraviti kontrast između boje zidova i namještaja. Ako su zidovi svijetli, namještaj može biti tamniji i obratno. Oblik treba biti takav da se dobro uklapa u prostor i da nema nikakve oštre ivice koje  štete pozitivnoj energiji Vašeg dnevnog boravka.

 Ormari i police u dnevnoj sobi služe u prvom redu u dekorativne i izložbene svrhe,zbog toga  ne treba da budu veliki i da zauzmaju puno prostora. Uvijek je bolje imati zatvorene police od onih otvorenih, a vitrine i ormari trebali bi imati barem staklena vrata.

 Stolić za kafu može biti bilo kakvog pravilnog oblika, što znači kvadratni, pravokutni ili okrugli . Možete imati i nekoliko manjih, ako Vam tako više odgovara.

 

Ormari i vitrine ne bi smjeli stajati slobodno u prostoru, osim ako ih koristite kao korektivno sredstvo za prostoriju nepravilnog oblika. Sjedeći namještaj trebao bi biti, barem djelomično  naslonjen na zid. To znači da barem jedna sofa ili kauč trebaju biti postavljeni do zida, kako bi pružali potporu i mir onome koji na njima sjedi. .

Uređaji

Kompjuter, TV prijamnik i stereo uređaj dobro su došli u dnevnoj sobi, jer stvaraju pozitivnu Yang energiju. Smatra se da svi sektori imaju koristi od njihovog postavljanja i da jačaju energiju sektora u kojem se nalaze, no ipak su najpovoljniji na zapadu, SZ i sjeveru. Postavite ih tako da ne zauzimaju središnje mjesto i ne privlače previše pažnje na sebe. Ipak se u toj sobi želite družiti, komunicirati ili odmarati.

Vrlo važnu ulogu u dobrom Feng Shui-u dnevne sobe igra odgovarajuća rasvjeta. Kristalni luster ili barem kristalna lampa stvaraju najpovoljniju vrstu energije, no nije to svima privlačno niti dostupno. Možete se umjesto toga poslužiti i običnim lampama i lusterima, na koje dodatno možete, ali i ne morate, okačiti dekorativnu kristalnu kuglicu. Dokle god je svjetlost mliječne boje niste pogriješili u odabiru. Za kakvu god se vrstu rasvjete odlučili, pobrinite se da ne stvara tamne uglove u sobi, jer oni donose tugu . Možete postaviti više lampi  u sobu. Tako ćete imati mogućnost prilagoditi stepen osvijetljenja i  stvoriti ugođaj koji odgovara Vašem trenutnom raspoloženju.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.