Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Parket najduže traje, laminat je najjeftiniji

Parket i brodski pod uvijek treba birati ispred laminata, najprije zato što su od prirodnog materijala. Laminat je jeftiniji, ali je od vještačkih materijala, a danas je trend da se poštuju ekološki standardi. Zato je preporučljivo i lakirati drvene podove lakovima na vodenoj bazi, objašnjava za “Blic Nekretnine” Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.

Laminat se lako i brzo postavlja

Parket je najčvršći, proizvodi se od prirodnog drveta, obično od hrastovine ili bukovine. Pod prekriven parketom, ako se povremeno prelakira, može da potraje i 40 godina, tvrde poznavaoci. I brodski pod je potrebno održavati povremenim lakiranjem, ali traje do 20 godina zato što je obično proizveden od čamovog drveta koje je mekše od hrasta.

Laminat je, s druge strane jeftin, lako se postavlja i još lakše mijenja, ali traje oko osam godina.

– Laminat se postavlja na površinu koja ne mora da bude glatka, ali trebalo bi da bude koliko-toliko ravna. Poželjno je da se između laminata i betona stavi i tanak sloj izolacije. Ljudi često stavljaju i hidroizolaciju zbog vlage. Posebno treba voditi računa o tome da li je podloga suva kada se postavlja parket ili brodski pod zato što drvo može da povuče vlagu. Parket ne bi trebalo postavljati na svoju ruku, bolje je angažovati majstora. U ovom slučaju takođe je potrebna ravna podloga koja ne mora da bude glatka ali, za razliku od laminata, parket se postavlja na lijepak kako bi prionuo za podlogu. Laminat se, upravo zato što se ne fiksira za podlogu u žargonu zove plivajući pod. A brodski pod se zakiva u letve – objasnio je Rodić.

Žižak napada drvene podove

Iako je parket najtrajnija opcija, može da se desi da mora da se mijenja već poslije nekoliko godina. U narodu je poznato da žižak voli hrastovinu i najčešće se uvlači u parket. Žižak umije da ošteti i brodski pod, te je laminat jedini siguran od ove gamadi. Postoje različiti preparati za borbu protiv ovih štetočina, međutim mnogi se žale da nisu efikasni.

Danas može da se nabavi i vrsta gotovog, već složenog poda od drveta slična laminatu. Takav pod samo treba da se uglavi i da se zakucaju lajsne sa strane. Laminat se već slaže na klik-klak, a za postavku majstori nisu neophodni, ali su savjeti dobrodošli.

– Parket je starija i isprobana varijanta, ali ako se dobro urade, i laminat i brodski pod mogu biti dobra opcija. Parket je kvalitetniji jer je čisto drvo. Prije postavljanja parketa, laminata ili brodskog poda neophodno je uraditi izolaciju. U prizemlju je potrebna termo-izolacija, a za sprat bi trebalo dodati i zvučnu izolaciju – poručuje Nemanja Nikolić iz firme “Građevinar”.

Parket od hrastovine može da košta oko 18 eura po metru kvadratnom, a lakiranje i ruke mogu da koštaju dodatnih 15 eura po kvadratu. Kod parketa bitno je od kog je drveta i koje je klase jer metar kvadratni može da košta između osam i 50 eura. Bukov parket je, recimo, jeftiniji od hrastovog oko 40 odsto. Brodski pod može da košta oko osam eura po kvadratnom metru, a obično se proizvodi od čamovine. Za laminat treba odvojiti oko 4 eura po kvadratnom metru, a stručnjaci preporučuju da bude debljine šest milimetara i po mogućstvu dijelom od drveta.

Okvirne cijene podova
Vrsta poda                                             Okvirna cijena po metru kvadratnom (EUR)
Brodski pod – hrast                                         10-40
Brodski pod – jasen                                          21-38
Brodski pod – orah                                           24-39
Brodski pod – brijest                                        15-26
Parket – hrast                                                    7-50
Parket – jasen                                                    7-30
Parket – grab                                                     9-26
Parket – pareni bagrem                                 14-32
Laminat                                                             4-14

Izvor: Blic

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.