Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Pasivne solarne kuće

Pasivne solarne kuće nisu samo ušteda energije već prije svega, zbog obilja dnevne svjetlosti, zdravo i vedro mjesto za život. Solarne kuće su otvorene, prostrane, i svijetle. Pravilno dizajnirana solarna kuća je udobna, topla zimi, a hladna ljeti.

foto: www.mynewsletterbuilder.com

Pasivna solarna kuća je u gradnji ne mora biti skuplja od klasične jer suština pasivne solarne arhitekture leži u dobrom, funkcionalnom dizajnu, a ne u korišćenju neke specijalne tehnologije.

Solarna kuća može značajno uštedjeti, samo na grijanju od 20 do 50 odsto, a uz pažljivo projektovanje i kvalitetnu izolaciju troškovi grijanja mogu biti i do 90 odsto manji u odnosu na klasičnu kuću iste kvadrature.

Istom količinom energije možete zagrijati:
– Jednu klasičnu kuću
– Tri niskoenergetske kuće
– Sedam Pasivnih solarnih kuća

Kao što naziv govori, pasivne solarne kuće koriste toplotu sunčevih zraka za grijanje kuće bez drugih mehaničkih uređaja. Solarna energija je čista, zdrava i besplatna. Uprkos mnogim zabludama, pravilno dizajnirana solarna kuća je topla zimi, a hladna ljeti. Po želji i potrebi lako se može integrisati sa aktivnim solarnim sistemima, krovnim panelima za grijanje vode ili proizvodnju električne energije.

foto: www.coachrouse.wordpress.com

Suština ovog koncepta u arhitekturi je da se poznavanjem i primjenom fizičkih i prirodnih zakona (zagrijavanja, hlađenja, cirkulacije vazduha i toplotne izolacije) postigne da se sama kuća ponaša kao regulator toplote.

“U kućama okrenutim ka jugu sunčevi zraci zimi prodiru u portiko (trem), ali ljeti sunčeva putanja ide iznad naših glava i preko krova, tako da je portiko u sjenci. Ako je ovo najbolja postavka, onda južna strana kuće treba da bude viša a sjeverna niža.” (Sokrat)

“Kuća treba da se gradi tako da se ponaša kao cvijet, kao lala koja otvara latice i okreće prema Suncu, kada ga ima a kada su uslovi nepovoljni da ih zatvara.”(B. Lalović)

Kod pasivne solarne arhitekture, prirodni faktori okruženja uzimaju se kao najznačajniji elementi sistema prijema energije, odnosno ponašanja zgrada kao energetskih objekata.

Dizajn pasivnih solarnih kuća se zasniva na dvije jednostavne činjenice:

-Zima
Sunce izlazi na jugoistoku, ostaje nisko na južnom horizontu, i zalazi na jugozapadu. Samo južna strana kuće dobija punu sunčevu svjetlost, cilj je da što je moguće veća količina sunčevih zraka prodre u unutrašnjost kuće.

foto: www.inhabitat.com

– Ljeto

Sunce izlazi na sjevero–istoku, podiže se visoko na horizontu, i zalazi na sjevero–zapadu. Istočni zid i krov dobijaju najviše sunčevog zračenja, ljeti je naravno cilj da što manje direktnog sunčevog zračenja, a time i toplote prodre u kuću.

(Gorannecin.rs, Milenko Radović, dipl.inž.građ.)

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.