arhitektura
bazeni
banka
banke
bašta
beograd nekretnine
biljke
boje
boje i lakovi
boje zidova
brvnare
budva
čišćenje
crna gora
crna gora nekretnine
crna gora turizam
crna gora vijesti
crnagora
crnoj gori
cvijeće
djecje sobe
dnevna soba
dnevne novine vijesti crna gora
dnevne sobe
dom
drvene kuce
drvene vikendice
drvo
dvorista i baste
dvorište
eko kuce
energetska efikasnost
energija
enterijer
feng shui
feng sui
gradnja
gradnja montazne kuce
hidro izolacija
higijena prostora
hotel crna gora
hoteli crna gora
igalo
igrica izgradnja kuce
ivanjica kuce
izgradnja drvene kuce
izgradnja kuća
izgradnje kuce
izolacija
katalog kuca
krevet
krov
kuća
kuce
kuce i planovi za kuce
kuce ivanjica
kuce na prodaju
kuce od drveta
kuce planovi
kuće poznatih
kuce u srbiji
kuhinja
kuhinje
kuhinje i trpezarije
kupatila
kupatila i sanitarije
kupatilo
montazna kuca
montazne garaze
montažne kuće
montazne kuce cene i katalog
montazne kuce gradnja
montazne kuce ivanjica
montažne kuće ivanjica
montažne kuće ivanjica katalog
montazne kuce izgradnja
montazne kuce jevtic
montazne kuce jevtic
montažne kuće katalog
montazne kuce krivaja
montazne kuce marles
montazne kuce marles
montazne kuce srbija
montažne kuće srbija
montazne kuce srbija cenovnik
montazne kuce srbije
montazne kuce u bih
montazne kucice
montazni objekti
montenegro travel
mtel crna gora
namestaj
namjestaj
namještaj
namještaj
nekretnine
nekretnine
nekretnine 365
nekretnine beograd
nekretnine beograd prodaja
nekretnine crna gora
nekretnine kragujevac
nekretnine kragujevac
nekretnine oglasi
nekretnine podgorica
nekretnine srbija
niskoenergetska kuca
o crnoj gori
oglasi crna gora
opremanje stana
pametna kuca
pametne kuce
parket plocice i laminat
pasivna kuca
pasivni i niskoenergetski objekti
plan kuce ivanjica
planovi kuca
planovi kuca
planovi kuca katalog
planovi za kuce
planovi za kuce
podgorica airport
podgorica montenegro
podne i zidne obloge
potkrovlje
prodaja kuca
prodaja nekretnina
prodaja nekretnina
prodaja nekretnina
prodaja stanova beograd
program za projektovanje kuce
projekat 1000
projekat za izgradnju kuce
projekti kuca
projekti kuća
projekti za kuce
projekti za kuće
projektovanje
projektovanje i izgradnja
projektovanje i izgradnja
projektovanje kuća
projektovanje kuce
prozori
raiffeisen bank
rasvjeta
rasvjeta
saloni namjestaja
saloni namjestaja podgorica
savjeti
savjeti
savjeti za čistoću
simpo namestaj
solarna energija
spavaća soba
spavase sobe
srbija nekretnine
srbija nekretnine
stambeni kredit
stambeni krediti
stan
stan uredjenje
stanovi
stanovi beograd
stanovi beograd izdavanje
stanovi beograd prodaja
stanovi u beogradu
stanovi za izdavanje beograd
stednja
tender oglasi crna gora
ugradni plakari
unutrasnje uredjenje stana
uređaji za domaćinstvo
uređenje doma
uređenje prostora
uređenje prostora
uredjaji za domacinstvo
uredjenje dnevne sobe
uredjenje dnevne sobe
uredjenje dnevnog boravka
uredjenje doma ideje
uredjenje enterijera
uredjenje kuće
uredjenje kuće
uredjenje kuhinja
uredjenje kupatila
uredjenje malog stana
uredjenje prostora
uredjenje spavace sobe
uredjenje spavacih soba
uredjenje stana
uredjenje stana
uredjenje stana ideje
uredjenje stanova
vijesti crna gora
vila
visit montenegro
vrt
ytong kuce
zidane kuce katalog
zvucna izolacija

Projektovanje stepenica u kući

U projektovanju kuća ili stanova na više nivoa, jedan od najvažnijih detalja je stepenišni prostor. Za neke statusni simbol, za druge mogućnost da se pokaže raskoš i moć, a trećima samo put ka potkrovlju. Bez obzira na lični tretman, pravilno određen položaj, veličina i oblik stepeništa umnogome utiču na kvalitet života u kući. Da bi se odredilo najbolje mjesto za stepenište, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

– u prostranim kućama, sa jasno odvojenom funkcijom spavanja na spratu i dnevnim boravkom u prizemlju, stepenice su dio ulaznog hola ili su u njegovoj neposrednoj blizini;

– stepenište može biti jednokrako, dvokrako sa ili bez podesta, trokrako ili zavojito (spiralno) – raspoloživi prostor diktira koje je najprikladnije za primjenu;

– u dupleks stanovima i manjim kućama stepenice su najčešće dio dnevne sobe;

– ako su stepenice dio dnevnog boravka dizajniraju se kao komad namještaja, uz upotrebu materijala koji već postoje u prostoru;

– u skučenim stanovima podstepenišni prostor se koristi za pozicioniranje pomoćnih prostorija (ostava, sanitarni čvor…), ili kao dio namještaja (police za knjige, komoda za TV, radni kutak);

– pri planiranju stepenica, prvenstveno se razmišlja o postojećim konstruktivnim elementima (zidovi, grede, podesti, stubovi) koji treba da ih nose. Od mogućeg sistema nošenja, zavisiće i riješenje koje se primjenjuje;

– ako ne postoje posebna estetsko-funkcionalna ograničenja, stepenišna vertikala može biti tretirana kao dekorativna skulptura;

– dimenzionisanje svih elemenata stepeništa najvažniji je dio njihovog projektovanja.

Dimenzionisanje

Pri dimenzionisanju stepenica moraju da se poštuju striktna projektantska pravila. Ona se odnose na širinu stepenišnog kraka, visinu i širinu gazišta, visinu stepenišne ograde, broj stepenika u rektifikaciji (stepenišnom krugu). No, nije dovoljno samo dobro proračunati parametre već ih treba i precizno realizovati.

Svi stepenici moraju biti istih dimenzija, u protivnom su nebezbjedni i uzrokuju padove i povređivanja, posebno pri silaženju. Čovjek koristi stepenice ne razmišljajući, nesvjesno hvatajući ritam koraka, ne očekujući razliku u visini, gubi ravnotežu i pada.

Pravilno dimenzionisanje – svaki stepenik ima visinu – h i širinu gazišta – b; pravilno je dimenzionisan ako je 2h+b=61-64 centimetra, što odgovara dužini prosječnog čovjekovog koraka pri penjanju ili silaženju. Najprijatniji su stepenici visine 16-18 santimetara i širine gazišta od 26 do 29 santimetara. Kod zavojitog (rektifikovanog) stepeništa, dimenzionisanje se radi prema srednjoj liniji kretanja za koju važe ista pravila kao za ravno stepenište.

Dizajniranje

Kada se odluči za tip stepenica (zavojito, jednokrako, dvokrako…), na arhitekti je da izborom konstruktivnog riješenja ili dizajnom pokaže kreativnost.

Koja su moguća konstruktivna riješenja

– centralni stub, srednji nosač stepenika, bočni nosači, konzolna gazišta oslonjena samo na bočni zid, vidni ili skriveni nosači…

Dizajnerska invencija zavisi od primjenjenih materijala

– drvo, aluminijum, prohrom, čelik, staklo, plastični materijali.

Konstruisanje

Pri gradnji novog objekta – po projektu, statičkim proračunom obuhvaćene su i sve stepenišne vertikale, bilo da se radi o izvođenju u betonu ili na metalnoj konstrukciji.

Kod naknadnih adaptacija i formiranja novih stepeništa, najčešće primjenjivana konstruktivna riješenja su drveni ili metalni nosači. Čelična konstrukcija je najpraktičnija, lako se prilagođava svim statičko-estetskim zahtjevima, i nije podložna odstupanjima kao posljedici zuba vremena. Drvene stepenice se kad tad rasuše i škripe.

Materijalizacija

Izbor materijala zavisi od stila kuće i cjelokupnog enterijera. Sve su rjeđa “teška” betonska stepeništa u kamenu i mermeru sa livenim ogradama, ili balusterima od kovanog gvožđa. Dominiraju savremeni materijali – prohrom, staklo, plastične mase, čelični presovani limovi, drvo svih vrsta i obrada, vještački graniti…

U trendu je staklo – na gazištima, podestima, ogradama. Efektno je, ako je kaljeno potpuno je bezbjedno. Problem je što izaziva nesigurnost. Vjerovatno je većina nas doživjela nelagodu krećući sa po staklenim podovima nad ambisima arheoloških nalazišta, ili po staklenim galerijama tržnih centara i muzeja. Poseban strah izaziva kretanje po staklenim stepenicama, pa još kad su oslonjene samo sa jedne strane i lebde u vazduhu… Malo ko se neće čvrsto držati za ogradu.

Prefabrikovana stepeništa

Na tržištu postoje prefabrikovana stepeništa, standardnih dimenzija gazišta, uz mogućnost izbora dužine i broja stepenika. Najčešće su drvena, ali ima i metalnih – od profilisanog lima. Koriste se za brze adaptacije i nešto su jeftinija od ostalih.

Stepenište kao skulptura

Koliko su stepeništa značajan dio enterijera govori činjenica da u mnogim zemljama mjesečno izlaze profesionalni časopisi samo sa ovom temom. U javnim prostorima stepenice, po pravilu, imaju centralno mjesto. Savremeni trendovi, primjena poliranih materijala, svjetlosni efekti, stvaraju novi mit – stepenice kao skulptura za sebe. Nerijetko, i u kućnom ambijentu, efekti su slični.

Skrivene stepenice

Kao druga krajnost, ponekad je potrebno sakriti stepenice od pogleda gostiju. Put ka tavanu ili podrumu, loše betonirane strme stepenice… Sve vrste maski su dozvoljene, čak i vrata ka stepenišnom prostoru. Važno je samo obezbijediti dovoljno svijetla iz bezbjednosnih razloga.

Svjetlost

Svaki stepenišni prostor treba da je dobro osvijetljen. Ako nema prirodnog svijetla, postavlja se vještačko osvijetljenje koje neprekidno svijetli. Najčešće riješenje su bočne zidne svjetiljke. Efektne i korisne, ugrađuju se reflektorke na zidovima, neposredno uz gazišta. Svijetla u ogradama, svijetleći rukohvati – gelenderi, svijetlo u čelima stepenika…

Ograde

Osim nesumnjivo bitne funkcije – bezbjednost i zaštita pri penjanju, ograde su bitan dio dekoracije svakog prostora. Moraju biti čvrsto fiksirane, bočno ili u podu, dovoljno visoko postavljene, sa pravilno dizajniranim gelenderom. Ograde služe za pridržavanje pri kretanju i treba da odgovaraju stisku šake.

Svako stepenište traži svoju ogradu. Stilsko, zavojito, monumentalno – ograda od kovanog gvožđa; prohromski nosači sa staklenim gazištima – prohromski cjevasti rukohvati ili staklene ograde; gazišta od profilisanog lima – čelične sajle.

Zavojito stepenište

Spiralno stepenište se preporučuje u slučajevima malog prostora, ali ga mnogi biraju i iz estetskih razloga. Minimalan prostor koji zahtijeva je rupa u podu 180 sa 180 centimetara. Širina stepeništa ne treba da je manja od 85 centimetara i 10 centimetara za centralni stub.

Ne preporučuje se u domovima u kojima žive starije osobe i mala djeca. Sve ostale karakteristike su mu za preporuku – lako se izrađuje i postavlja, može da se pravi od skoro svih materijala, uz korišćenje mnogih dizajnerskih invencija. Slobodno stoji u prostoru, bez iskorišćenja podstepenišnog prostora.

Minijaturno stepenište

Ponekad put ka tavanu ili platformi za smještaj kutija i kofera vodi izuzetno strmim stepenicama, koje skoro da liče na merdevine. U ovim slučajevima koriste se posebno dizajnirane stepenice sa gazištima krojenim za lijevo i desno stopalo. Naizmjenična proširenja tačno određuju način penjanja. Veliki je izbor kreacija na ovu temu, te ove “merdevine” lijepo izgledaju u prostoru.

Protivkliznost

Kod oblaganja stepenika treba voditi računa da se koriste protivklizni materijali. Ovo posebno važi za spoljne stepenice ili za mjesta koja su izložena kvašenju. Dodana bezbjednost postiže se ugradnjom ivičnih profilisanih aluminijumskih lajsni, ili lijepljenjem protivkliznih traka na gazišta.

Izvor: Politika, Branka Bošnjak, dipl. inž. arh.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.