Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Kvalitetna rasvjeta radnih i životnih prostora

Kvalitetna rasvjeta dom će učiniti mjestom ugodnim za život i odmor, dok pogrešan raspored rasvjetnih mjesta i loš odabir vrste rasvjete mogu biti uzroci glavobolje, umora očiju, pa čak i slabljenja vida. Rasvjetna tijela dakle ne treba birati isključivo prema njihovoj estetici, već prema funkcionalnosti i planski, skladno potrebama prostora. Evo nekoliko korisnih savjeta:

* Jake sijalice iznad stola u trpezariji povećaće toplinu iznad stola te izazvati refleksiju topline i svjetlosti od stola. Kako bi se bolje obasjala površina stola i predmeti na njemu bolje je postaviti rasvjetnu kuglu od mutnog stakla ili luster s sjenkom koje će i sa slabijom sijalicom dati željeni efekat.

* Radne površine treba osvijetliti tako da se osoba ne nalazi između izvora svjetlosti i predmeta sa kojima radi.

* Kod osvjetljivanja kupatila treba koristiti vodonepropusne neonske lampe u plastičnim kućištima koja je moguće montirati iznad ogledala, ili čak iznad kade i unutar tuš kabine, kako bi ih se dodatno osvijetlilo.

* Kako bi se neutralizovalo za oko neugodno sjajenje mogu se koristiti sijalice sa mutnim staklom ili obojenim donjim dijelom.

Dnevni boravak je prostor za odmor, pa generalno gledajući ne traži jaku rasvjetu. Izuzetak je kutak za čitanje u kome je najprikladnije postaviti samostojeću sobnu lampu na stalku, s usmjerenom svjetlošću prema knjizi ili časopisu, a da pri tom ne obasjava čitaoca ili cijelu sobu. Direktna rasvjeta i blještavilo klasičnih sijalica u dnevnom boravku zamaraju i podižu temperaturu prostora, stoga je dobro koristiti lustere ili plafonjerke od mutnog stakla i sijalice s mogućnošću podešavanja jakosti osvjetljenja. Od mliječnih žarulja mogu boljeti oči.

Centralni dio dnevnog boravka traži ujednačeno osvjetljenje, a rasvjetno tijelo treba biti postavljeno direktno iznad stolića, odnosno garniture za sjedenje. Rješenje je luster s armaturom malog promjera ili kompaktne fluorescentne sijalice direktno usmjerene svjetlosti prema stolu. Računar ili televizijski prijemnik najugodnije je osvijetliti svijetlom niskog intenziteta koje ne blješti i ne ometa gledanje u monitor ili ekran slike na njemu.

Otvorene police s kristalom i čašama dobro je osvijetliti tungsten halogenim sijalicama, postavljenim tako da se njihova svijetlost prelama na stranicama kristala, diskretno osvjetljujući prostoriju. Bar u dnevnom boravku najbolje je osvijetliti indirektnom rasvjetom odozgo, odnosno nizom halogenih sijalica ugrađenih u nadvoj šanka ili nizom usmjerenih visećih svjetiljki, koje kao da lebde iznad površine bara.

Umjetničke slike ili postere dobro je osvijetliti niskovoltnim svjetiljkama, postavljenim iznad slike prema kojoj je usmjeren snop bijele svjetlosti tungsten halogenih sijalica. Polica, kao i niša u zidu lako mogu postati izložbeni prostor ukrasnih detalja ako se ispod polica ugrade halogene ili obične niskovoltne sijalice koje će prostor osvijetliti taman toliko da zainteresuje oko promatrača. Skulpture, pa čak i biljke moguće je istaknuti svjetlošću usmjerenom od poda prema gore, tako da na zidu u pozadini stvara sjenku, praveći tako dramatičnu siluetu osvijetljenog objekta.

Kuhinja je primarno radni prostor, no istovremeno je i prostor u kome porodica provodi najviše vremena na okupu. Najčešće je primaća soba za goste i prijatelje upravo kuhinja u kombinaciji s trpezarijom. Stoga je bitno da kuhinja bude osvijetljena efikasnim, ali estetski prilagođenim izvorima svjetlosti.

Najprirodniji supstitut dnevnoj svjetlosti će dati fluorescentne štedne žarulje ili cijevi, koje će u kuhinji osigurati dovoljnu količinu bijele difuzne svjetlosti. Rasvjetna tijela su po pravilu postavljena na stropu prostorije, pa će bacati sjenku ruke ili tijela na radnoj površini, štednjaku ili iznad sudopera. Stoga je u kuhinji poželjno postaviti i dodatna, zasebna rasvjetna tijela, odnosno fluorescentne cijevi sa svjetlošću usmjerenom prema radnoj površini. Njih je dobro postaviti ispod visećih kuhinjskih elemenata, bliže stražnjoj površini elemenata kako bi izbjegli neugodan odsjaj i refleksiju od radnih površina. Birajte ekonomične izvore svjetlosti poput dugih neonskih cijevi.

Kvalitetna rasvjeta radnih i životnih prostora

Korištenjem regulatora osvjetljenja dekorativne viseće lampe ili mali lusteri će dati dovoljno svijetla iznad malog kuhinjskog stola za vođenje kućnih finansija, pisanje domaćeg zadatka, bavljenje hobijem ili večernju zabavu uz karte s prijateljima, ali i za intimnu večeru udvoje uz prigušenu rasvjetu.

Kako bi se bolje obasjala površina stola i predmeti na njemu dobro je postaviti rasvjetnu kuglu od mutnog stakla ili luster s sjenilom koji će i sa slabijom sijalicom dati željeni efekat. Kuhinjske komode i ormarići sa staklenim vratima mogu se istaknuti slabim svjetiljkama postavljenim u unutrašnjem prostoru, ispod polica ili na vrhu, odnosno dnu komode.

Trpezarija treba biti osvijetljena efektno i funkcionalno. Stoga je poželjno kombinovanje direktne i nedirektne rasvjete, koje će omogućiti različite načine osvjetljivanja prostora, zavisno o prigodi. Kod objedovanje je poželjno da je svjetlost direktno usmjerena na sto, dok će kod porodičnih proslava i dječjih druženja bolje odgovarati nedirektna rasvjeta, a prilikom svakodnevnih aktivnosti nešto suptilnija rasvjeta prostora. U trpezariji se takođe preporučuje ugradnja regulatora jačine rasvjete, koji će omogućiti i podešavanje intenziteta osvjetljenja prostora, zavisno o prigodi i potrebi.

Dominantni luster iznad stola u trpezariji treba omogućiti adekvatnu rasvjetu iznad stola te istovremeno biti dekorativni element koji će istaknuti sklad i ljepotu trpezarije. Svojim oblikom on bi trebao omogućiti dobru osvijetljenost površine stola te slabiju osvijetljenost u njegovom okruženju, kako svjetlo ne bi smetalo osobama koje sjede oko stola. Uz pomoć prekidača za regulaciju napona u svečanim prilikama je moguće smanjite jačinu rasvjete i tako stvoriti intimnija atmosfera. Ostale značajne tačke i elementi trpezarije mogu se osvijetliti zasebnim rasvjetnim tijelima.

Izvor: UrediDom.com
Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.