Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Rasvjeta u enterijeru

Prilikom uređivanja enterijera nikako se ne smije zanemariti osvjetljenje jer ono upotpunjuje sliku doma i veoma utiče na život. Nedostatak svijetla može da stvori osjećaj nelagodnosti, depresije, da prouzrokuje glavobolje, dovede do problema sa očima, stvori frustracije, piše Andreja Pavićević za Pobjedu.

Prirodno svijetlo na najbolji mogući način osvjetljava dom. Nažalost, njegov kvalitet zavisi od strane svijetan koju je vaš stan (prostor) okrenut.

Vještačko osvjetljenje nije puka zamjena prirodnog izvora svjetlosti. Uređenje rasvjete mora biti pažljivo planirano i određeno izborom vrste svjetiljki, variranjem položaja ugradnje, uz kombinovanje različitih formi.

Za pravilno osvjetljenje postoje određena načela. Svakako je bitno da znate koje se prostorije za šta koriste i na taj način određujete jačinu svijetla. Na primjer- više svjetlosti potrebno je u radnom prostoru i kuhinji.  Osim osnovne rasvjete, koja je neophodna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ona aktivno učestvuje u kreiranju karaktera prostora i njegove izražajnosti.

Svijetlo ne smije da bude ni prejako ni preslabo i svakako treba da stvori prijatnu atmosferu. Jedan od načina je i kombinovanje dva ili više tipova rasvjete, tj. hladnog i toplog. Dalje, treba odrediti da li je svijetlo direktno ili indirektno. Ako kojim slučajem u enterijeru imamo samo toplo svijetlo, cjelokupni prostor će više biti žut, dok kombinovanjem dobijamo prirodniju svjetlost.

Svaki izvor svijetla ima tri osnovne karakteristike, dvije idu na estetski efekat u prostoru, a treća na ekonomičnost osvjetljenja.

Činjenica je da će najuočljiviju promjenu u izgledu enterijera omogućiti upravo pravilno i stručno postavljeni izvori svjetlosti koji će istaknuti i naglasiti sve prednosti i sakriti sve nedostatke prostora, a ujedno mogu biti i neki od najljepših detalja u domu.

Oblik, materijali, veličina, boje, pa i to da li vise sa plafona, stoje na podu, stolu, zidu i slično, bitno utiču na raspored svjetlosti u prostoru i daju poseban i neobičan estetski izgled prostorije.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.