Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Pet stvari koje na vrijeme morate izbaciti iz kupatila

Dobra higijena znači i dobro zdravlje i to na duge staze, a kad je higijena u pitanju kupatilo je mjesto u domu u kojem se može naći puno bakterija, na raznim mjestima, što može otežati održavanje higijene.

 

cisto kupatilo

Vodite računa o vašem zdravlju i higijeni tako što ćete jednom zauvijek naučiti kada je vrijeme da se riješite ovih pet stvari iz vašeg kupatila.

Britvice

Počnimo s onom starom britvicom koja se već neko vrijeme nalazi pod tušem. Sva ta voda može učiniti da oštrice vrlo brzo zahrđaju. Ako uočite i mrvicu rđe, bacite je odmah. Vrijeme je i da je bacite čim prestane kliziti preko vaše kože i osjetite da zapinje. Produžite vijek trajanja svojoj britvici tako što ćete je nakon korišćenja isprati toplom vodom te potpuno osušiti izvan tuša.

Četkice za zube

Ako ste slučajno u nedoumici, zubari savjetuju da četkice za zube treba mijenjati svaka tri mjeseca. Ako želite spriječiti nakupljanje bakterija na četkici, nakon upotrebe je stavite uspravno tako da se dobro osuši na zraku. Ako u posudici držite više četkica, držite ih razdvojene kako bi se spriječilo širenje bakterija. Četkice je takođe potrebno držati dalje od WC-a. Svako ispiranje WC-a širi bakterije po zraku, stoga ispirite WC sa spuštenom daskom.

Ljekovi

Kupatilo je najgore mjesto za držanje ljekova. Toplina i vlaga koja se taloži u kupatilu za vrijeme tuširanja loše djeluje na tablete. Zbog vlage mogu izgubiti efikasnost prije isteka roka. Ljekove držite na hladnom i suvom mjestu.

Šminka

Iako na šminki nije istaknut rok trajanja, to ne znači da traje vječno. Bacite svu staru šminku koju imate, a imate je sigurno.

Svaki put nakon nanošenje šminke na lice sa kistom ili ružem ili četkicama, riskirate prenos bakterija na proizvod. Stručnjaci preporučuju pranje ruka prije nanošenja šminke. Nadalje, čvrsto zatvarajte posudice i ne dijelite vašu šminku s drugima.

Redovno mijenjajte kistove i ostala pomagala za nanošenje šminke.

Peškiri

I konačno, najodvratnije mjesto u vašem kupatilu nije WC školjka nego vaš peškir! Vodeći mikrobiolozi sa univerziteta u Arizoni tvrde da su vlažne krpe inkubatori bakterija, uključujući E. Coli i salmonellu. Mijenjajte peškire svaka dva-tri dana i uvjerite se da su potpuno suvi prije korišćenja.

Izvor: Magazin.hr

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.