Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Kako sačuvati namještaj od mačjih kandži?

One su uvijek uvučene, osim kada šapama moraju da svladaju plen ili se brane od neke opasnosti. Nipošto nemojte pokušavati da eliminišete njen prirodni instinkt u potpunosti, jer u tome nećete uspijeti.

Čemu mačkama služe kandže? One stalno rastu pa se moraju i trošiti, što se postiže oštrenjem na prikladnoj površini. Osim toga, mačke grebu neke površine kako bi ostavile mirisnu poruku drugim mačkama i životinjama. U vrtu mačke grebu po stablu ili komadu drveta, ali u stanu im je omiljena meta – namještaj. On je obično najuočljiviji u cijelom stanu pa je idealan za ostavljanje mirisnih poruka. Sad kad znate čemu vašoj ljubimici služe kandže, kako da je zaustavite od grebanja kauča?

Obavezno joj podrezujte kandžice, jer one neprestano rastu, baš kao i nokti kod ljudi. Međutim, nipošto nemojte pokušavati da eliminišete njen prirodni instinkt u potpunosti, jer u tome nećete uspijeti. Umjesto toga, preusmerite ga na područje na kom će joj biti dopušteno da grebe. Naime, krene li ponovo na mjesta gdje je to strogo zabranjeno, kad god ste u prilici, usmjerite je prema mjestu gdje je dozvoljeno.

Bilo bi dobro kada bi to područje bilo što bliže mjestu vašeg kauča ili neke druge površine, koja joj je trenutna “meta”. Nakon nekoliko puta, ona će početi da shvata o čemu se radi.

Obavezno nabavite grebalicu ili igračkice koje će poslužiti u tu svrhu, a dobro bi bilo da ih imate čim vaša ljubimica stigne u vaš dom, kako bi se odmah naučila.

I ne zaboravite, vaša mačka ne grebe, jer je zločesta ili ljuta. Ona to radi, jer je to njen instinkt i potrebno je za zdravlje njenih noktiju. Malo treninga i pronašli ste spas za svoj namještaj, bez da ste svom ljubimcu uskratili sreću i zadovoljstvo.

Izvor: Index.hr

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.