Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

10 savjeta kako demotivisati provalnike

Većina građana se slaže da su njihovi domovi najvrednija materijalna imovina koju imaju.

sava-montenegro-osiguranje-imovine

Približavanjem ljeta, češće se razmišlja o osiguranju doma i stvari u domaćinstvu. Odsustvovanje iz stana ili kuće otvara prostor provalama, puknućima cijevi, zapaljenjima i sličnim havarijama koje se mogu desiti u domu u kojem živimo.

Slijedi 10 savjeta kako demotivisati provalnike:

1. NE OBJAVLJUJTE “NA SVA ZVONA” DA PUTUJETE

Ne pričajte o svom putovanju u kafiću, širem krugu na poslu, u lokalnoj prodavnici, na društvenim mrežama… Nikad ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici, posebno ne one u kojima objašnjavate koliko ste dana odsutni.

2. ULAZNA VRATA ZABRANJENA SU ZONA ZA OSTAVLJANJE PORUKA

Ostavljanje poruka na vratima stana prijateljima koji ne vole mobilne telefone praksa je iz našeg djetinjstva i u prošlosti bi je trebalo i ostaviti. Bilo bi pametno ukloniti i blokiće za poruke pored vrata, čak i iz njih potencijalni lopovi mogu pročitati da ste na putu.

3. MORA SE PRAZNITI: OPASNO JE AKO IZ NJEGA VIRE RAČUNI

Zamolite povjerljivu osobu da vam prazni poštanski sandučić: ako je prepunjen poštom, računima i reklamnim lecima, jasan je znak da ste duže odsutni. Ali, nemojte pasti u iskušenje da na sandučiću ostavljate poruke poštarima ili djeliteljima letaka.

4. ZAMOLITE KOMŠIJU DA VAM PRIPAZI STAN ILI KUĆU

I policija već godinama skreće pažnju da je komšija-najbolji prijatelj, jer ne postoji fizički bliža osoba koja bi mogla držati na oku prazan stan. Komšije vam mogu i prozračiti stan, podignuti žaluzine, upaliti TV i svijetlo kako bi se činilo da neko tu boravi.

5. UGRADITE SENZORSKE SVJETILJKE NA PRILAZE STANU

Jeftin, a jako učinkovit potez je ugradnja senzorskih svjetiljki na prilazima ili vanjskim dijelovima stana ili kuće. Nitko ne voli biti u mraku pod svjetlom reflektora pa je velika šansa da će i naglo osvjetljenje demotivisati potencijalnog provalnika.

6. U POSEBNO OPASNE ZONE UGRADITE ALARM

Veliki prozori, vrata na terasama i slične staklene površine posebno su opasne zone i ako imate finansijskih mogućnosti, bilo bi dobro ugraditi alarm. Ne mora to biti skup sistem zaštite, jaka “truba” može već dosta odraditi, kao i protivprovalna vrata.

7. UGASITE I ISKLJUČITE SVE ŠTO NE MORA BITI UKLJUČENO

Lopovi nisu jedina prijetnja; stan može ugroziti i puknuće cijevi, kratki spoj… Zato, ako putujete, isključite sve električne aparate (mašine za pranje robe ili suđa, televizor, klimu, sušilicu…)

Provjerite jeste li ugasili sva svjetla i svijeće i zavrnuli slavine.

8. ISPRAVNI UREĐAJI NEĆE SE ZAPALITI ILI IMATI KRATKI SPOJ

Redovno provjeravajte jesu li u funkciji uređaji za signalizaciju požara ako ih imate, a ako primijetite da titra neonska lampa, što prije je zamijenite. Redovno provjeravajte i instalacije i cijevi.

9. NE OSTAVLJAJTE U STANU SKUP NAKIT I DRAGOCJENOSTI

Skup nakit ili onaj koji vam je od emotivne važnosti, ako ga ne nosite sa sobom, ne ostavljajte u kutijicama. Unajmite sef u banci ili ga odnesite prijateljima. I naravno, provjerite jeste li zaključali ulazna vrata, spustili rolete i zatvorili žaluzine.

10. OSIGURANJE NAJPRIJE KORISTI VAMA

U razvijenijim državama s boljim standardom nezamislivo je imati nekretninu u vlasništvu koja nije osigurana. Ponuda na tržištu je velika, a pokriveni su gotovo svi rizici koje možete zamisliti.

OPASNOSTI

Najveći je broj provalnih krađa iz stanova i porodičnih kuća nastaje u ljetnim mjesecima, kad njihovi stanari i vlasnici odlaze na godišnji odmor. Kad su u pitanju rizici, najčešći je uzrok požara u objektima, u 70 posto slučajeva, toplotna energija zbog kuvanja, grijanja i slično, a u svega 26 posto slučajeva električna energija i to neispravne električne instalacije.

Vrijeme godišnjih odmora je vrijeme dugih odsustvovanja iz stana, a to je rizično razdoblje za sigurnost doma.

Sava Montenegro AD nudi gotovo sva pokrića koja možete zamisliti!

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.