Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Iz Plužina najlakše doći do stana

Ako bi građanin Crne Gore od svoje prosječne plate koja iznosi 478 eura odlučio da kupi stan od 70 kvadrata u novogradnji, u prosjeku bi mu za to trebalo 15 godina, a da pritom cjelokupnu mjesečnu zaradu odvaja samo za to. Ukoliko bi se samo dio mjesečne zarade odvajao za stan, prosječnom crnogorskom građaninu bi za kupovinu stana trebala štednja od preko 20 godina, pišu Dnevne novine.

foto: cgarchitect.com

foto: cgarchitect.com

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2014. godine iznosila je 1.227 eura i veća je za oko 22 odsto nego u istom kvartalu prethodne godine, kada je iznosila 1.008 eura. Cijene kvadrata stanova u novogradnji u Crnoj Gori razlikuju se od grada do grada. Dok na jugu jedan kvadratni metar košta prosječno od 1.500 do 2.000 u zavisnosti od lokacije, u centralnom dijelu cijene su uglavnom od 1.200 do 1.500 eura. Najeftniniji stanovi u novogradnji su na svjeveru države, gdje se rijetko podižu nove zgrade, a jedan kvadrat se prodaje po cijeni od 500 do 750 eura.

Prema mjesečnoj analizi Monstata, u februaru su najviše prosječne zarade primali zaposleni u Plužinama 604 eura, Tivtu 547, Pljevljima 522, Podgorici 508 i Kotoru 479 eura.

Najmanja zarada u Crnoj Gori i dalje je zabilježena u Ulcinju, gdje je iznosila 375 eura, što je čak za 103 eura manje od prosječne zarade.

Izvor: Dnevne novine

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.