Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Birajte pravu rasvjetu za dom

Osvjetljenje doma je od izuzetne važnosti kada govorimo o funkcionalnosti i udobnosti. Prije odabira svjetiljki potrebno je tačno znati za koju namjenu Vam one trebaju i koji tip svjetiljki može da odgovori na sve zahtjeve koje postavljate.

Pod namjenskom rasvjetom možemo svrstati svjetiljke koje su namjenjene određenoj prostoriji, koje pružaju dobro osvjetljenje za neku vrstu posla, ili pružaju prijatno ambijentalno svjetlo. Tako razlikujemo osvjetljenje za trpezarijski sto, za radni sto, za kutak za čitanje, za hodnik, za spavaću sobu, za ogledalo ili zidne slike.

Sva rasvetna tijela mogu da se podele prema svom obliku i naravno prema osvjetljenju koje daju. Svima su, manje više, poznate vrste lampi. Kada vise sa plafona to su lusteri, kada stoje na podu onda su podne lampe, ako su male a imaju postolje tada su to stone lampe. Lampe se mogu pojaviti i u obliku plafonjera, zidnih lampi, usmjerenih, odnosno reflektora.

Svi oblici u kojima se lampe pojavljuju tačno su namjenjene posebnom osvjetljenju za određeni ambijent. Prema tome ih treba i birati. Jedino ćete na  taj način postići željene svjetlosne efekte.

Rasvjeta u ulozi dekora je sve češće prisutna u enterijerima. Za sada je to slučaj sa javnim eneterijerima, poput restorana, hotela, svečanih sala, kafea, banaka i drugih. Ipak to ne znači da ovakve lampe ne mogu da krase i Vaš dom. Za ovakve lampe je karakteristično to da se na njihovo osvjetljenje ne možete osloniti. One su tu prvenstveno da ukrase prostor pa se uz njih uvijek pojavljuju smišljeno raspoređene lampe jednostavnog i neupadljivog dizajna.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.