Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Čemu sve Coca cola može da koristi?

Da li znate da koka kolu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a posljedice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice.

coca-cola

Najmoćniji brend na svijetu je Coca Cola (u daljem tekstu, koka kola). Dnevno se konzumira 2 milijarde njenih proizvoda u 207 država.

Datum stvaranja koka kole se smatra 8. 05. 1886. kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lijek za glavobolju. Džon je pomiješao, kao glavne sastojke, ekstakte iz dvije biljke, južno američke Koke i afričke Kole. Ovaj lijek je prodavan po 5 centi.

Ubrzo, lijek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, nedostatak volje, slabost, stomačne tegobe…

Nije ni čudno, jer su tri čaše koka kole imale kokaina u sebi identično jednoj dozi današnjih kokainomana. Pacijenti su se osjećali jačim i poletnijim, a glavobolja je nestajala.

Džon Pemberton je od 1888. godina počeo da prodaje svoj biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Candler, koji konačno, 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2300 dolara.

Početkom 20. (1903.) vijeka koka kola je morala da izbaci kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je takođe stimulator, ali nije zabranjen. Koka kola sadrži 19,6 mg kofeina u 200 ml tečnosti (jedna čaša).

Od tada koka kola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima mijenjaju zaslađivači, čisto da koka kola ne bi zavisila od cijene šećera na tržištu.

Danas se vrijednost kompanije procjenjuje na skoro 200 milijardi dolara, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi. Zapošljava širom svijeta 146.000 ljudi. Najprepoznatljiviji je bend (97% populacije prepoznaje logo). Svake sekunde se popije preko 10.000 koka kolinih proizvoda.

Interesantno je to, da je Coca-Cola Company država, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi dolara bila bi na 76. mjestu od 195 država, znači moćnija od 120 država.

Koka kola je korisna i može se upotrebiti za gomilu stvari. Ajde da se pozabavimo čemu koka kola danas može da koristi.

ČEMU SVE KOKA KOLA MOŽE DA KORISTI?

Skoro da ne postoji na svetu, tako koristan proizvod kao što je Koka Kola. Opravdno, zbog svega što možete uraditi sa Koka Kolom ona je stekla reputaciju koju ima.

Očistite zagorjelu šerpu sa Koka Kolom

U zagorjelu šerpu sipajte Koka Kolu tako da pokrije zagorjela mjesta, ostavite da djeluje pola sata, i nakon toga sunđerom uklonite nečistoće.

Ovo je moguće, zahvaljujući kiselini koju Koka Kola posjeduje.

Očistite od rđe i patine stare novčiće, nakit ili escajg Koka Kolom

Kiselina kojom Koka Kola obiluje takođe možete da očistite novčiće i metalne predmete koje zahvatila rđa i patina, te da im date prvobitni sjaj. Takođe je možete koristiti ukoliko nemate pored sebe WD, za odvrtanje zarđalih šrafova.

Koka Kola da vam cvijeće bude jače

Malo koka kole u saksiju sa cvijećem ili vazu, u značajnoj mjeri će vam oporaviti cvijeće. Sve to zahvaljujući šećeru koji se nalazi u koka koli.

Uklonite masne fleke koka kolom

Fosforna kiselina iz koka kole je idealna za uklanjanje masnih mrlja sa vaše odjeće. Biće dovoljno da natopite mrlju petnaestak minuta i da kasnije operete tkaninu na uobičajen način. Takođe možete sa koka kolom i da očistite i ulje sa poda, od garaže recimo. Poprskajte pod i ostavite da djeluje neko vrijeme, pa onda isperite sa crijevom.

Odmrzavanje vjetrobranskog stakla

Odmrzavanje vjetrobranskog stakla sa malo koka kole će vam pomoći da skinete led sa šoferke.

Koka kola, spas za opekotine od meduza

Trenutno aktuelnije od odmrzavanja stakla je saznanje, obzirom da ide ljeto, da za olakšanje bolova od opekotina meduza možete da iskoristite koka kolu, naravno ne da je popijete nego sipate na opečeno mjesto.

Lako čišćenje prozora sa koka kolom

Sa koka kolom možete očistiti prozore. Limunska kiselina koje ima u koka koli omogućava brzo i lako odmašćivanje.

Očistite svoj akumulator uz pomoć koka kole

Kao što ste vidjeli da sa koka kolom možete očistiti stare novčiće, isto tako koka kola je idealno sredstvo za čišćenja klema na akumulatoru.

Koka kola je i odličan insekticid

Ukoliko imate mnogo buba u nekoj prostoriji ili dvorištu jednostavno sipajte koka kolu u činiju i ostavite. Šećer iz koka kole će ih privući a kiselina ubiti.

Koka kola za savršene lokne

Izvjetrelu Koka kolu sipajte u kosu i poslije par minuta je isperite i vaše lokne će izgledati savršeno

Žvaka u kosi i koka kola

Žvaku ulijepljenu u kosi nije lako ukloniti. Ali je tu koka kola! Nakvasite malo to mjesto gdje je žvaka i problem će biti riješen.

Uklonite fleke od krvi sa odjeće i tkanine

Koka kola uspješno uklanja fleke od krvi sa odjeće i tkanine. Zanimljivo je i to da američka policijska patrola, u nekim saveznim državama, sa sobom nosi po dva galona koka kole kako bi efikasno čistili krv sa asvalta poslije saobraćajnih nezgoda.

Izvor: Agencije

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.