Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Čisti PVC prozori – brzo i lako

Vjerovatno već znate da se PVC stolarija jednostavno održava (mnogi kažu jednostavnije od stakla). Osnovno kod održavanja je da zaštitnu foliju sa prozora treba ukloniti odmah poslije montaže.

Mnogi griješe i foliju ostavljaju na prozorima, što dovodi do problema sa njenim skidanjem kasnije naročito ukoliko je visoka spoljna temperatura.

Folija služi da zaštiti profil od oštećenja u toku proizvodnje i montaže, tako da je treba odmah nakon ugradnje skinuti.

Nečistoća izazvana prašinom ili kišom uklanja se jednostavno, uobičajenim sredstvima za pranje i mekom krpom.

Vodite računa da ne upotrebljavate previše agresivna sredstva ili sredstva koja sadrže rastvarače (aceton, razređivači i sl.).

Ova uputstva važe za sve PVC površine, pa i one koje su u novim dekorima drveta – sve popularnijim u posljednje vrijeme sudeći po upitima kupaca i anketama proizvođača PVC stolarije.

Kako bi Vam bar malo olakšali posao čišćenja stakla što je za mnoge mukotrpan posao prenosimo Vam tekst iz dnevnog lista “Politika” sa izuzetno korisnim savjetima o čišćenju prozora i drugih staklenih površina u našim domovima.

“Tek oprani prozori, blistava ogledala i vaze bez mrlja učiniće da vaš dom izgleda svježiji i čistiji. Da biste obavili ovaj posao, nije potrebno da pravite veliko spremanje kuće. Dovoljno je da, uz svakodnevno održavanje, povremeno „osvježite” staklene površine u svom domu.

Tokom hladnih mjeseci čista prozorska stakla dozvoliće toplim sunčevim zracima da dodatno zagriju vaš stan i pomoći će vam da uštedite novac koji trošite za grijanje i osvjetljenje. Ako ste ovaj posao zanemarili, pa su okna previše prljava, prvo ih prebrišite krpom kako biste odstranili nagomilanu prljavštinu.

Ne zaboravite da obrišete i prozorske okvire i daske. Tečnost za pranje prozora možete napraviti sami, tako što ćete izmiješati tri kašike amonijaka, kašiku sirćeta i pola litre vode. Stakla ćete lako očistiti i ako ih istrljate novinama ili krpom koju ste pokvasili sirćetom, a zatim ih, prije nego što se osuše, ispolirate suvim novinama.

Da se na staklima ne bi pojavile ružne mrlje od čišćenja, nemojte ih brisati kada su izložena direktnom sunčevom zračenju. Osušite ih starim novinama ili svilenim čarapama, pošto one ne ostavljaju dlačice po staklu.

Spoljnu stranu okna brišite u jednom, a unutrašnju u drugom pravcu: tako ćete uvijek znati sa koje je strane potrebno dodatno glancanje ako tragovi brisanja ostanu vidljivi.

Staklene vaze, naročito ako su previše uzane, zadaju dosta muke pri čišćenju, pošto nije lako dohvatiti njihovo dno na kojem uvijek ima prljavštine. Tragove zemlje i biljne truleži lako ćete odstraniti ako u vazu sipate malo sirćeta i ostavite da odstoji pola sata. Zatim dodajte malo pirinča i promućkajte, kako bi njegova tvrda zrna „odlijepila” nečistoću od stakla. Kada završite čišćenje, vazu dobro isperite vodom, kako zaostala kiselina ne bi naškodila cvijeću.

Stolovi koji su prekriveni staklenom pločom ne izgledaju lijepo ako nisu besprekorno čisti. Dok je tragove prstiju ili prosutu tečnost lako obrisati običnom krpom, tvrdokorne mrlje i sitne ogrebotine zahtijevaju više truda.

Mrlje od kamenca mogu se ukloniti ako staklo istrljate limunom presječenim na pola ili pastom za zube. Pored toga što skida kamenac, pasta za zube polira staklo i čini ogrebotine na njemu manje vidljivim.

Staklena vrata kabine za tuširanje stalno su izložena dejstvu vlage i sapunice, što na njima ostavlja ružne mrlje koje je, kad se osuše, teško ukloniti bez grebanja. Da biste izbjegli njihov nastanak, poslije tuširanja staklo redovno perite čistom vodom i potpuno ga osušite.

Jednom nedjeljno isprskajte ga mješavinom sirćeta i vode, ostavite da odstoji pola sata, a zatim isperite i obrišite.

Pored uobičajenih sredstava za čišćenje stakla, ogledala možete očistiti i ako ih isprskate sprejem za osvježavanje vazduha. Ogledala će zablistati, a prostorija ljepše mirisati.”

Izvor: Sunce

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.