Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Hodnik bez dnevne svjetlosti

Ovaj dio stambenog prostora koji nazivamo hodnik, predsoblje, ulaz ili predvorje, najčešće je malih dimenzija i loše je osvjetljen. U stanovima uobičajeno su to prostori bez prirodnog svetla, s prevelikim brojem vrata i premalom kvadraturom. Kreativna i lijepa predvorja nije lako postići i često se  prave greške pri njihovim uređenjima. Evo nekoliko saveta upravo za takav prostor.

Hodnici se u mnogim stanovima osvjetljuju jednim središnim svetlom. To je potpuno pogrešno, posebno ako je električni priključak na neprikladnom mestu ugrađen u plafon, što je prilično čest slučaj. Dugački, mračni i nesigurni hodnici osvjetljuju se pomoću najmanje dva svjetla i to tako da se iz postojećeg električnog priključka sprovede instalacija do drugog dijela hodnika, a potom se na tom mjestu postavi još jedna svjetiljka.

Kvalitetnija rasvjeta u hodniku sastoji se od niza usmjerenih plafonskih svjetala što osvjetljuju i pod i zidove.

U hodniku je nekad osim dobrog opšteg svjetla neophodno i dodatno svjetlo na primer uz telefon, uz vješalicu za kapute, uz ogledalo ili ispod stepeništa u stanovima i kućama na sprat.

 

Garderobni ormari se osvetljavaju neonskim ili led svjetlom pričvršćenim za plafon, a mogu se montirati i u unutrašnjosti plakara. U kombinovanim prostorijama, s nekoliko namena, rasvjetu treba planirati izuzetno pažljivo.

Ogledalo- vrata ili bijela staklena klizna vrata na plakaru, prostoriji će dati širinu. U istoj boji izaberite i ulazna vrata.

Svjetlo će se odraziti u ogledalima i tako udvostručiti hodnik, a još bolje ga osvjetliti.

Hodnik možemo obojiti i suprotno svim pravilima u tamnu boju, a na zidove okačiti interesantne lampe. U tom slučaju bilo bi obavezno da prostorija u koju se dalje ulazi, npr. dnevni boravak bude u svetlim tonovima.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.