Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Male bašte sa mnoštvom cvijeća

Često smo u situaciji da imamo zelenu površinu koju želimo da uredimo, ali nam zbog njenog oblika, za to nedostaje mašta. Na jednoj strani imamo ljubav i želju, a na drugoj, za nas nerješiv problem. Pitanje je kako ovaj prostor oplemeniti i učiniti prijatnim  za odmor i uživanje?

Zamislimo da  imamo travnjak, oivičen lijepom živom ogradom od čempresa.Površinu  ćemo, prije svega, “skratiti” i učiniti vizuelno širom, ukoliko napravimo polukružnu terasu i uokvirimo je niskom ogradom od šimšira. Ispred nje, lijevo i desno, u vidu živih, zelenih prstenova od šimšira, okružićemo ruže stablašice. Ako krenemo dalje,  ovom mini-baštom nailazimo  na proširenje, gde se sa obe strane nalaze kuglaste forme višanja, koje u proljeće divno cvjetaju bijelim cvijetovima. Zaslužne za dinamiku u vrtu su, svakako, žbunaste vrste.  U perspektivi je klupa za uživanje, okružena pergolom koju pokrivaju  klematis i ružičasta ruža.

Takođe, treba da se napomenu još dvije stvari, koje su bez  svake sumnje doprinijele da vrt izgleda harmonično i lijepo. U bašti treba posaditi biljke koje su različite visine gdje će biti apsolutna dominacija samo dvije boje.Nemojte se obeshrabriti, bilo kakav oblik zelene površine je dobrodošao. Kao što vidite, uz umešnost i uložen trud dugo ćete uživati u šarenolikosti vaše bašte.

Plan biljaka:

1. Vinca (Vinca minor), plavi cvijetovi od aprila do maja, pokriva tlo na visini od 15-20  cm, 46 kom.

2. Klematis “Niobe” od juna do septembra, veliki cvjetovi kao vino crvene boje sa svjetlom sredinom, visina 2-3 m, 1 kom.

3. Ruža penjačica „Manita”,  ružičasti, poluispunjeni cvjetovi  sa žutom sredinom, često cveta, slabog mirisa, veoma  zdrava, 2 kom.

4. Astilba (Astilba), bijele, po malo povijene cvjetne vlati, 8  kom.

5. Ruža stablašica “Rosarium  Uetersen”, sjajni ružičasti,  puni cvjetovi, zdrava, često  cvijeta, 4 kom.

6. Veronika (Veronicastrum  “Roseum”), ružičasti cvjetovi  u obliku svjećica u julu/avgustu, visina 120 cm,  8 kom.

7. Noaurak (Oenothera speciosa),  svetloružičasti cvjetovi  od juna do septembra, u  hladnim oblastima nepohodna  zaštita od zime, 36 kom.

8. Višnja u obliku kugle  (Prunus “Globosa”), cvjeta u  beloj boji u aprilu/maju, kasnije crveni plodovi, obim stabla 14/16 cm, 2 kom.

9. Ljiljan (Hemerocallis),  cvjetovi boje maline, cvjeta od  juna do avgusta, visina 35 cm, 10 kom. (8 + 2 u saksiji)

10. Kalanhoja (Kalanhoja  japonica), nežnoružičasti  cvjetovi od juna do avgusta,  visina 35 cm, 10 kom. (8 + 2 u  saksiji)

11. Artemizija (Artemisia), sivo-  zeleni listovi aromatičnog  mirisa, neupadljiv cvijet, visina  40-100 cm, 7 kom. (6 + 1 u saksiji)

12. Živica od šimšira (Buxus  “Suffruticosa”), zimzelena  90 kom.

Raj za cijelu porodicu

Ukoliko imate djecu,imamo  predlog koji  će vam se sigurno  svidjeti, jer ćete cijelu porodicu moći da učinite zadovoljnom i srećnom.

Već smo konstatovali da je dugačak prostor nepovoljan za uređenje, ali nam u ovom slučaju omogućava da ga podijelimo u dvije sasvim različite namjenske cjeline a da time ne narušimo lijep izgled. Naprotiv, podijela živom ogradom od graba, na dječji dio i dio za odrasle, učinila  ga je širim i kraćim, što nam je, uostalom, i bio cilj.Tako smo u prvom, dječjem dijelu, po sredini formirali stazicu, koja se nastavlja i u drugom dijelu, preko koje djeca mogu da voze bicikl i trotinet, a nama predstavlja sredstvo komunikacije, do našeg dijela vrta. U dječjem dijelu vrta, nalaze se ribizle, maline ali i mali povrtnjak (u blizini kuće), zbog zdrave ishrane. Ispred njega su jednogodišnje biljke živopisnih boja, koje je moguće, prema ličnom izboru mijenjati iz godine u godinu. Tu je i mala improvizovana  kućica za dečje igre, kao i bazenčić i sve ostalo što deci može da obezbedi lepu zabavu.

Ostavljen je dio čistog travnjaka kako bi njihova mašta došla do izražaja. U drugom dijelu vrta, namenjenog odraslima, smeštena je garnitura za sjedenje, a pravi ugođaj čini  žuta ruža puzavica koja pada preko postavljenog luka.

Plan biljaka:1. Vinka (Vinca major), plavoljubičasti cvjetovi od maja do jula, visina 30-40 cm, u debelom sloju pokriva tlo sa tamno smeđim, sjajnim listovima, 24 kom.

2. Ljetnji jorgovan (Buddleja),  3-4 m visok žbun sa mnogobrojnim, 25-30 cm dugačkim, plavo-ljubičastim cvjetnim vlatima, cvjeta od jula do oktobra, 3 kom.

3. Ruža “Braća Grim”, puni, narandžasto-žuti cvjetovi, slabog mirisa, visina 70 cm, 5 kom.

4. Kamilica (Anthemis), žuti cvjetovi od juna do septembra, visina 30-100 cm. Savjet: orezivanje odmah nakon cvjetanja  produžava njen životni  vijek, 11 kom.

5. Virak (Alchemilla mollis) formira u junu/julu žuto-zeleni  cvjetni veo, dekorativno svjetlozeleno lišće, visina 50 cm, rasijava se u bašti, 14 kom.

6. Hrizanteme (Chrysanthemum), visok 70-100 cm, fina stabljika, cvjeta od avgusta do novembra, sjajne žute boje jeseni, 8 kom.

7. Živa ograda od graba (Carpinus), braon jesenje lišće često se zadržava preko zime, visina 125-150 cm, 18 kom.

8. Ruža penjačica “Moonlight”, nova, poluispunjeni žuti cvijetovi, mirisna, često cvjeta, zdrava, 2 kom.

9. Jednogodišnji suncokret (Helianthus annuus), dobijen iz sjemena, vrijeme cvjetanja od jula do septembra, 12 kom.

10. Povrtnjak, raznovrsno mlado povrće, oko 14 kom.

11. Stablo ribizle, sorta “Rovada” sa crvenim plodovima, otporno na pepelnicu, 2 kom.

12. Živa ograda od malina, jesenja malina “Blichy”, nova  sorta, bere se od avgusta do oktobra, 10 kom.

13. Šarene letnje cvjetnice, jednogodišnje cjvetnice.

 

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.