Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Miješanje boja

Boje koje naše oko registruje nastaju pomoću svjetlosti. Kad bijelo svijetlo padne na određeni predmet, neke boje se odbiju a neke upiju. Naše oko će registrovati samo svjetlost koja se odbila, pa ako se odbije sva svjetlost, predmet će za nas biti bijele boje, a ako se sve boje upiju, predmet će biti crn. Prilikom krečenja prostorija da bismo došli do željene boje, potrebno je poznavati mješanje boja.

Primarne (osnovne) boje

Osnovno miješanje boja koristi kao svoj temelj tri osnovne odnosno primarne boje od kojih su dobijene sve ostale. Te boje ne možemo dobiti miješanjem bilo kojih drugih boja, pa se zato i nazivaju osnovne boje.


Sekundarne boje (boje drugog stepena)
Miješanjem dvije osnovne boje dobijamo boje drugog stepena ili sekundarne boje:


Tercijarne boje

Miješanjem osnovnih boja dakle povećavamo spektar boja, ali to ni izdaleka nije potpuna paleta boja. Dodatno je širimo tako što miješamo primarne i sekundarne boje. Na taj način dobijene boje nazivaju se tercijarne:


Krug boja

Sve su to takozvane čiste boje i zajedno obrazuju krug boja. Uprkos tome što smo miješanjem već dobili popriličan broj boja, znamo da ih u prirodi i u našem okruženju ima mnogo više. Te boje dobijamo tako što primarnim, sekundarnim i tercijarnim bojama dodajemo bijelu ili crnu boju i tako ih posvjetljujemo ili potamnjujemo. Tako dobijamo veliko mnoštvo boja koje su, suprotno čistim bojama, zagasite, manje žarke i mutne. To znači da sve boje, kako primarne tako i sekundarne i tercijarne, imaju ogroman broj različitih nijansi, a jedine dvije boje bez nijansi su bijela i crna (to proizlazi iz miješanja svjetlosti pominjanog gore), koje se upotrebljavaju samo za posvjetljivanje ili tamnjenje pomenutih boja.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.