Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Neobične lampe

Svjetlost bitno utiče na estetiku svakog prostora. Ona omogućava da se nešto naglasi, a nešto sakrije. Bitno je znati koji deo enterijera, komad namještaja ili ukras, treba osvjetliti, a koji ostaviti u tami kako bi bio manje primjećen. Kada odlučite šta ćete ponosno istaći uz pomoć osvjetljenja u svom domu, potrebno je odabrati odogovarajuću rasvjetu, odnosno lampe. Nije isto osvjetliti nešto lampom koja sija sa plafona, sa zida ili stoji pored na podu ili stolu.

Sama lampa može biti detalj u Vašoj dnevnoj sobi koji će skretati pažnju na sebe. Ona to može činiti zahvaljujući neobičnom dizajnu, obliku, materijalu od kog je napravljena, pa i načinom na koji svjetli.

Poseban efekat će dati one lampe koje ste sami napravili od nekih upotrebnih predmeta, kao što su šolje za čaj na primer, a da se ti predmeti inače ne dovode u vezu sa rasvjetom. Svaki unikat je malo umjetničko djelo, i daće lični pečat Vašem domu. Ipak za ovakvu lampu potrebno je malo vještine i umjeća.

Ako niste dovoljno vješti da neobičnu lampu napravite sami, uvijek možete kupiti takve primerke koji će ostaviti bez daha i Vas i Vaše goste. Nije bitno samo to da lampa neobično izgleda, već morate voditi računa o tome kakvo svjetlo daje, pa ćete joj na osnovu toga naći odogovarajuće mjesto u enterijeru.

Velika je razlika između lampi koje se koriste za čitanje i onih lampi koje doprinose osvetljenju ambijenta. Lampe za čitanje moraju pružati dovoljno jaku svjetlost, ali je bitno i da se mogu premještati i podešavati u visini i nagibu.

One lampe koje se koriste za dodatno osvjetljenje uz centralne lustere, uglavnom treba da daju prigušeno, prijatno svjetlo. Takve lampe su uvek neobičnog izgleda pa i kada nisu upaljene izgledaju veoma zanimljivo i dekorativno.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.