Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Niske temperature pranja kod modernih mašina za veš ne ubijaju bakterije

Niske temperature na ekonomičnim programima pranja modernih mašina za veš nisu dovoljne za ubijanje bakterija, pa se one često prenose na donji veš i kuhinjske krpe i tako ugrožavaju zdravlje, pokazalo je istraživanje britanskog Udruženja za higijenu.

foto: zenstvena.com

foto: zenstvena.com

Prema toj studiji, oko 0,1 g fekalija ostaje na „čistim“ gaćicama nakon pranja na niskim temperaturama, a bakterije s njih lako dospijevaju i na drugu odjeću te posteljinu u veš mašini, piše Daily Mail.

– Ljudi vjeruju da je odjeća nakon svakog pranja u veš mašini čista, ali postoji razlika između površno čistog i higijenski čistog – rekla je vođa studije, dr Lisa Akerli.

Dodaje kako ekonomični i drugi programi pranja na niskim temperaturama nisu problematični samo zbog ostataka bakterija, već i unakrsne kontaminacije tj. prelaska bakterija na druge stvari u veš mašini, stvaranja takozvane “bakterijske supe”.

Predmeti na koje dolaze bakterije poput peškira i kuhinjskih krpa u direktnom su kontaktu s ljudskim tijelom i lako izazivaju razne bolesti. Bakterije na vlažnoj odjeći su najopasnije, jer dolaze na ruke kod stavljanja veša na sušenje, odakle se lako unose u usta.

Savjeti za bolju higijenu kod pranja veša

– Barem jednom u mjesec dana potrebno je bilo koju odjeću oprati na 90 °C kako bi se očistila unutrašnjost veš mašine od bakterija

– Posteljinu i donji veš treba prati odvojeno od peškira, naročito kod pranja na niskim temperaturama

– Nakon završetka pranja, vrata od veš mašine treba ostaviti otvorenim neko vrijeme, jer dotok vazduha redukuje razmnožavanje bakterija unutra

– Redovno čistite vrata veš mašine i fioku u koju se stavlja deterdžent i omekšivač

– Nakon svakog kačenja veša na sušenje, temeljno operite ruke

– Ako perete veš na niskim temperaturama bez sredstava za dezinfekciju, odjeću dobro osušite i obavezno operite ruke nakon stavljanja mokre odjeće na sušenje

Izvor: 24sata.rs

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.