Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Pregradni paravani

Paravan je kroz istoriju bio neizostavan dio enterijera. Danas mu je bazična namjena ista, ali mu se dodaje kreativna, dekorativna dimenzija koja može da iskaže maštovitost vlasnika, da pokaže statusni nivo ili umjetnički senzibilitet.

Materijali

Materijali od kojih se paravan izrađuje su najraznovrsniji. Najčešće su kombinacije nekoliko različitih materijala, prirodnih, vještačkih, tekstila, metala, drveta, stakla, plastike. Oni su uklopljeni tako da prave priču i od paravana stvaraju ukras cijelog enterijera. Najinteresantniji su oni koje sami napravite, jer daju lični pečat ambijentu.

Forma

Klasična forma paravana je skoro u potpunosti nestala, ali je i dalje prepoznatljiva. Trenutno popularni stil u umjetnosti i dizajnu je postavio nova pravila, a ona su da pravila nema! Oblik paravana se kreće od brutalnih, prenesenih oblika iz svakodnevnog okruženja, pa do neprepoznatljivosti granice između umjetničkog djela i upotrebnog predmeta.

Ideje

Paravan može biti fiksiran za pod ili plafon pa se kao takav ne može pomjerati u prostoru. Može biti i mobilan. Jednostavno mu se može mijenjati mjesto pa i raspored njegovih dijelova, jer se najčešće sastoji od nekoliko zasebnih elemenata koji su povezani svojim izgledom.

Upotrebna vrijednost paravana je velika. U svakom domu postoji potreba za laganim pregrađivanjem, i iz tog razloga je paravan najbolje rešenje koje će ujedno i uljepšati prostor. Bilo da je potrebno odvojiti trpezariju od dnevnog boravka, ili zakloniti kuhinju, pa i jasno odvojiti radni deo od spavaćeg, paravan je ono što tražite.

Višefunkcionalnost paravana

Da paravan ne mora samo da razdvaja dvije cjeline u okviru jedne prostorije, pokazuju i neke nove ideje o njegovom dizajnu i namjeni. Jedan paravan može ujedno da služi kao lampa; da bude napravljen od ogledala pa da time vizuelno povećava prostor i unosi više svjetlosti u enterijer; osim toga on može biti i pano za kačenje poruka, fotografija, razglednica i slično; ako je napravljen od drveta na primer, i na njega postavite kuke onda će poslužiti i kao čiviluk za jakne, torbe, kišobrane.

Paravan može biti napravljen i u obliku transparentne police za knjige, ukrase, sitnice, pa i za televizor. Takav paravan koji je u stvari komad namještaja, može odlično da razdvoji dnevni boravak od trpezarije, a da ne spriječi prirodnu svjetlost da prodre u svaki dio prostorije. Ovo je odlično rešenje i za odvajanje radnog kutka .

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.