Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Bojanje zidova

Izvor: www.interijeri-nekretnine.com

Ako ste se odlučili osvježiti stan i dati mu novi izgled trebate znati da to nije površan posao. Nemojte misliti da je dovoljno dva-tri puta preći bojom preko zidne površine, nužne su temeljite pripreme i dovoljno vremena.

Najprije je potrebno iznjeti sve iz prostorije koju namjeravamo krečiti, ukoliko to nije moguće namještaj skupite na hrpu i prekrijte najlonom, a pod prozorske klupčice i okvire, utičnice i prekidače obljepite zaštitnom trakom. Prije početka provjerite sve zidne površine da vidite u kakvom je stanju zid, otkrivene rupe, pukotine, trusnu boju ili žbuku prvo odstranite žičanom četkom, a zatim ta mjesta poprskajte vodom.

Zamješajte masu za zaravnavanje zidova i zapunite rupe, pukotine i neravnine, kada se osuši obrusite zakrpe brusnim papirom tako da površina bude glatka. Ukoliko obnavljate zidove kuhinje ili kupaonice pažljivo pregledajte ima li na zidu kakvih mrlja od masnoće ili vlage. Otkrijete li da su zidovi u toliko lošem stanju da niste sigurni kako pravilno sanirati zid, vjerovatno je potreban veći zahvat predlažemo da angažujete nekog molera koji će profesionalno obaviti posao.

U svakom slučaju zid prije bojanja mora biti ravan, zdrav, čist i suv jer će u protivnom biti vidljive mrlje od masnoće, vlage ili drugih nečistoća. Prije nego krenete u prodavnicu po boju izmjerite površinu zidova i plafona, na osnovu toga trgovac će vam znati reći koliko boje vam je potrebno za površinu koju namjeravate bojati.

Međutim još niste spremni za bojanje zidova. Uz boju potreban vam je i alat, sunđer, špatle, posuda za pripremu boje, četka, krzneni valjak i teleskopska ručka s regulacijom dužine, rešetka za cijeđenje boje i ljestve kako bi komotno mogli dohvatiti inače teško dostupna mjesta.

Uvijek počnite bojenje od plafona, najbolje bi bilo da imate krzneni valjak i da pripremite malo gušću boju, prvi premaz nanesite okomito, a drugi vodoravno tako ćete kvalitetnije nanjeti boju na plafon. Nakon što se plafon osuši možete početi bojati zidove, najprije obojite rubove uz plafon i uglove, a zatim ostatak zidne površine.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.