Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Najbolji plan za uređenje dnevne sobe

Prije nego što počnete sa uređivanjem dnevne sobe, odgovorite na sljedeća pitanja. To će vam pomoći da razradite plan kupovanja namještaja, kako bi prostor bio što funkcionalniji.

1. Kakav je vaš životni stil?

Uređenje dnevne sobe zavisi od vaših potreba i načina provođenja vremena u njoj, te će se shodno tome prilagoditi njeno uređenje. Ako često imate goste, morate razmišljati o većem broju mjesta za sjedenje. Uređenje dnevne sobe će biti uslovljeno i činjenicom da li imate malu djecu, pa vam je potreban dio te prostorije namijenjen za njih. Ili, pak, živite sami i često pravite sjedeljke sa prijateljima, u kom slučaju će vam možda biti potreban veći prostor za šank i više mjesta za sjedenje.

2. Kakve su aktivnosti koje obavljate u dnevnoj sobi?

Da li je dnevna soba za vas samo prostor u kojem gledate televiziju ili vam je potreban dio i za rad, sa radnim stolom. Zapitajte se koje su radnje koje ste navikli da obavljate u dnevnom boravku i lakše će vam biti uređenje istog.

3. Imate djecu ili uskoro planirate da osnujete porodicu?

Ukoliko više ne živite samačkim životom i vaša porodica se proširuje, morate obrati pažnju na uzrast djece i na njihove potrebe. Ukoliko se radi o maloj djeci, potrebno vam je više mjesta za opremu za negu, dubak i slično. Razmislite koje su potrebe vaše porodice.

4. Koliko prostora je neophodno za dnevne potrebe?

Ako provodite slobodno vrijeme čitajući ili učeći, potreban vam je možda manji radni sto. Gledanje televizije i opuštanje uz TV program zahtijeva u dnevnoj sobi i veću garnituru za sjedenje, odnosno odgovarajući ležaj. Puno vježbate, vozite sobni bicikl? Sve te radnje morate uzeti u obzir prilikom samog uređenja dnevne sobe.

5. Gdje će spavati gosti?

Dnevna soba je obično u stanovima jedina prostorija koja ukućanima ne služi za spavanje, ali je takođe često jedina prostorija u kojoj mogu spavati gosti. Kakav ležaj ćete staviti, koliko prostora zauzima, može li se rasklopiti?

6. Koje boje će preovladavati?

Kada ste zaključili koji i kakav namještaj vam je potreban, morate razmisliti i o boji istog jer svakako ne želite da provodite vrijeme u prostoriji u kojoj dominira stotine boja i tonova. Dnevna soba mora djelovati opuštajuće. Koje boje zapravo volite, koje su zahvalne za održavanje? Ukoliko imate malu djecu bijeli namještaj bi mogao predstavljati problem. Razmislite o boji polica, ormana, podova, zidova. Izaberite dvije boje kao osnovne i probajte urediti prostor prema bojama koje vas ne čine nervoznima.

Izvor: Blic Žena

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.

One Response to Najbolji plan za uređenje dnevne sobe

  1. ratna

    21/05/2012 at 4:39 am

    kaže:Draga Marice,mi smo uživali u tebi,nedirnutom djetetu kao naša priodra.Predivna si,lijepo odgojena djevojka.Bilo nam je radost družiti se tobom.Tvoji radovi me oduševljavaju.Hvala ti za ovaj lijepi uradak.Presrečni smo i ponosni,i ja Silvio.Lijepo si nas opisala,i shvatila.Čekamo te opet djevojko draga!Ljubimo te!