Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Svijetlo u kući – moćan saveznik

Rasvjeta u kući ima estetsku i funkcionalnu ulogu i doprinosi boljem izgledu domaćinstva. Jedan je od ključnih elemenata dobre atmosfere. Maštovito postavljeno i kvalitetno odabrano osvjetljenje učiniće da i skromno uređen prostor djeluje lijepo, a loše raspoređena i jednolična svijetla umanjiće ljepotu svake prostorije.

Da bi raspored svjetiljki donio maksimalnu funkcionalnost i dekorativnost, neophodno je da prije renoviranja napravite šemu koja odgovara aktivnostima ukućana. Planiranje ove šeme počinje s izvorom centralnog svijetla na plafonu, a nju najčešće čine lusteri koji svjetlost ujednačeno šire po cijeloj prostoriji.

DNEVNA SOBA

U dnevnoj sobi postavite i lampe. Preporučuje se da lampa za čitanje bude iza vas, da usmjerena svjetlost pada na knjigu preko ramena, a ne u oči.

TRPEZARIJA

U ovoj prostoriji glavni izvor svjetlosti usmjeren je na sto, a to može da bude luster ili neka viseća svjetiljka, zavisno od veličine prostorije i od dimenzija stola.

KUHINJA

Poželjno je da radna ploča i sudopera budu dobro osvijetljene. To možete da postignete postavljanjem nekoliko halogenih lampica ili neonki ispod gornjih elemenata.

KUPATILO

Lampe koje se postavljaju u kupatilu treba da budu s obje strane ogledala. Tako će lice biti ravnomjerno osvijetljeno i nećete imati problem sa sijenkama prilikom šminkanja, brijanja…

Sitne optičke varke

– Prostoriju ćete vizuelno povećati ako izvore svjetlosti postavite na zidove i plafon.

– Prostorija će izgledati manja ako u nju postavite lampe koje snop svjetlosti usmjeravaju prema podu, tako da plafon i zidovi ostaju u polumraku.

– Usmjereni izvori svjetlosti, razne lampe ili reflektori stvaraju više sijenki od onih koji zrake ravnomjerno raspršuju po cijelom prostoru. Ako želite da naglasite neku reljefnu površinu, osvijetlite je pomoću ukoso usmjerenog snopa svjetlosti iz reflektora na plafonu.

– Ako u prostoru dominira jako osvijetljenje, nije dobro da zidovi budu bijele boje ili sa sjajnim premazima.

– Jaka centralna svjetlost nije dobra ni ako imate namještaj od sjajnih materijala jer reflektuju svjetlost, pa ona djeluje još jače.

– Prostori s tamnim, mat zidovima upijaju svijetlost, te je u tom slučaju dobro koristiti jače sijalice ili veći broj rasvjetnih tijela. U ovakvom prostoru će, pored centralnog osvijetljenja na plafonu, dobro doći i svjetlost lampi koje se postavljaju na niže stočiće ili na same zidove.

– Rasvjeta u svakoj prostoriji treba da bude fleksibilna kako bi mogla da se prilagodi različitim potrebama i aktivnostima ukućana. Preporučuje se kombinovanje nekoliko različitih izvora svjetlosti da biste paljenjem i gašenjem prilagođavali osvijetljenje trenutnim potrebama. Za tu svrhu idealni su prigušivači svijetla pomoću kojih se jačina svjetlosti jednostavno smanjuje ili povećava, piše Blic Žena.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.