Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Hodnik – uređenje hodnika i predsoblja

Izvor: SerbianFurniture.org

Ovaj dio stambenog prostora ima više naziva: hodnik, predsoblje, garderoba… kod mnogih stanova je ovaj dio manjih dimenzija.

Pravilno uređenje

U ovako malom prostoru koji često stoji samo na raspolaganju ispunjavanja različitih funkcija često možemo smjestiti: odjevne predmete, obuću, kutiju za kišobrane, ormarić za obuću, torbe i sl.

Sve se ove stvari odlažu u hodniku ili predsoblju koje je uveliko određeno susjednim većim prostorijama i ulazima iz njih.

Bilo bi zaista dobro uvijek sve držati u apsolutnom redu i sve besprekorno složeno u tom dijelu stana. Zato bi samo uređenje hodnika trebalo tako oblikovati da prostor uvijek ipak donekle izgleda uredno jer je to prostor onog glavnog lica svakog doma.

Primarna funkcija hodnika je transfer, odnosno, prolaz kroz njega i u svakom slučaju ovaj prostor nije predviđen za duže zadržavanje.

Zbog toga kod uređenja prostora i izbora boje i drugih idejnih riješenja možemo biti nekonvencionalni. Komplikovani dio koji je vezan za uređenje i opremanje hodnika, lakše je riješiti zahvaljujći nesvakodnevnim elementima i sadržajima.

Plansko iskorišćavanje i uređenje hodnika

Kad govorimo o planiranju razmještaja pojedinih elementa i izboru boja i drugih sadržaja, od velike nam pomoći kod uređenja hodnika može biti dnevno svijetlo. I zastakljena vrata koja vode iz dnevne sobe, trpezarije ili kuhinje prema hodniku mogu u ovom području znatno pomoći tako da nismo cijelo vrijeme osuđeni na skromno osvjetljenje u našem stanu. Ako u stanu ne postoji trpezarija, a dnevni boravak je premalen, dok je predsoblje prostrano onda možemo razmisliti o uređenju trpezarije odnosno proširenju dnevnog boravka prema predsoblju. Po pravilu kuhinja nije jako udaljena od predsoblja i na ovaj bi se način ovaj prostor još bolje iskoristio i poboljšao bi se kvalitet življenja.

Opremanjem hodnika dodatnim elementima, odnosno ormarićima možemo ovom prostoru dati još snažniji izraz i obllik.

Boje u hodniku

Pošto prolazimo kroz ulazne prostore i predsoblja prilično brzo, nekako se čini prikladnim jako ih naglasiti ukrasima i namještajem. To ne mora biti teško. Dramatična boja zidova ili dobro smješteno ogledalo mogu biti sve što pojačava karakter tog prostora.

Predsoblja stvaraju perspektivan pogled kada iz njih gledate u druge prostorije. Krečenje predsoblja, tako da je u harmoniji s prostorom iza ili pažljivo smještanje predmeta na kraj kako bi se stvorila žarišna tačka, čvrsto će povezati predsoblje sa ostalim djelovima stana.
Možda je nužno poboljšati proporcije prostora, naročito ako su uski i imaju visoki plafon.

Protezanje ogledala je klasičan način vizuelnog proširenja i osvjetljenja malog prostora. Osim ako niste srećnik sa puno prostora, ormari u predsoblju često stvaraju prepreke. Moguće je pronaći mjesto za uski ormar ili stolić sa policama ili vješalicom iznad njega. Možete kombinovati sjedenje sa spremanjem stvari uske klupe. Kada se koristi sa grupom slika, ukrasnim ogledalom ili izlaganjem malih predmeta, površine stola ili ormara čine privlačne fokusne tačke.

Na kraju, zapamtite da je dobro svijetlo najefikasniji način oživljavanja prostora. Niz blistavih reflektora može vas uvesti u kuću, a direktni uređaji prikladniji su ako želite da naglasite neku sliku. Stepenice treba osvijetliti zbog sigurnosti i mora se jasno naglasiti njihovo gazište i visina.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.