Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Gorenje prodalo proizvodnju kuhinja

foto: Blic.rs

foto: Blic.rs

Kompanija iz Velenja prodala je kompanije Gorenje Kuhinje i Gorenje Notranja oprema investicijskom društvu CoBe Capital.

Gorenje je krajem februara s investicijskim društvom CoBe Capital dogovorilo prodaju svojih fabrika namještaja koje posluju u okviru kompanija Gorenje Kuhinje i Gorenje Notranja oprema. Kompanija iz Velenja je tako nakon četiri godine gubitaka u tom segmentu zaključila proizvodnju namještaja.

Društvo Cobe Capital, koja je specijalizovano za upravljanje non-core i neprofitnim poslovanjem najavilo je da će nastaviti s proizvodnjom namještaja na lokacijama u Mariboru, Velenju i Nazarju. Gorenje će pak u svom prodajnom portfelju ostaviti ponudu kuhinja koje proizvode prodata poduzeća.

U diviziji proizvodnje namještaja Gorenja zaposleno je oko 400 radnika.

– S prodajom oba društva popravićemo novčani tok i profitabilnost Grupe Gorenje, rekao je nakon sklapanja ugovora Peter Groznik, član Uprave Gorenja za finansije i ekonomiju.

– Počašćeni smo da nam Gorenje vjeruje kao partneru svoje robne marke. U proizvodnji namještaja Gorenje vidimo veliki potencijal za rast, jer kvalitet proizvoda, dizajn te efikasni proizvodni pogoni omogućavaju konkuretnu strukturu troškova, rekao je direktor CoBe Capitala za Sjevernu Evropu, Henning Walf.

Investicijsko društvo CoBe Capital osnovao je 1994. Neal Cohen. Društvo ima sjedište u New Yorku te kancelarije u Parizu i Koelnu.

Među kompanijama u portfelju društva je i Warendorfer Küchen GmbH, kompanija nastala iz odjeljenja za proizvodnju kuhinjskog namještaja njemačkog proizvođača kućanskih aparata Miele & Cie, koju su preuzeli u septembru 2010. od švajcarske korporacije AFG Arbonia-Forster-Holding AG. Švajcarci su proizvodnju kuhinja od Mielea preuzeli 2005. godine.

(banka.hr)

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.