Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Osvježite boju drvenih podova i namještaja samo uz pomoć kafe

Mnoge boje, pa tako i one za drvo sadrže mnoge teške hemikalije. Zašto biste se borili sa njima, kada boju drvenih podova i namještaja možete oživjeti samo uz pomoć dobre stare kafe.

podovi-2

Ovim načinom farbanja, doduše, ne možete u potpunosti kontrolisati nijansu boje, pa je zato preporučljivo da je prvo isprobate na nekom komadu, koji se sakriven. Ipak, ovaj sistem osvežavanja drvenarije je efektivan, siguran i potpuno ekološki opravdan. A uz to, mnogo je jeftin i jednostavan.

Potrebno vam je:

– Kafa (može mljevena ili u granulama)
– Posuda za kuvanje (šerpica ili džezva)
– Filter za kafu
– Dva čista komada taknine
– Šmirgl papir
– Odvijač

(Jedan litar skuvane kafe biće vam dovoljan za 10 kvadratnih metara drvenarije).

Stavite vodu na šporet na jaču temperaturu. Kada bude pred ključanje ubacite kafu (ubacite onoliko koliko inače ubacujete kada kuvate kafu za piće – bolje malo jače, jer je poslije uvijek lako da je razredite), ali ne vraćajte na šporet da zakuva, već je samo poklopite i ostavite da odstoji od 3 do 8 sati. (U zavisnosti kakvu nijansu želite). Što duže kafa bude stajala, voda će postajati tamnija. Procijedite kafu, kada se ohladi, kroz filter. (Mada možete koristiti i ne procijeđijenu, ali poslije kada se drvenarija osuši moraćete ostatke pobrisati i ukloniti. Takođe, dobićete malo drugačiju nijansu).

Ostavite svoju “boju” sa strane dok pripremite drvo. Uklonite uz pomoć odvijača šarke, kvake i ručke sa drvenarije. Šmirgl papirom lagano pređite preko drvenih površina da biste ih poravanali i ukonili neke sitne iverice ili neravnine i nepravilnosti.

Stavite rukavice na ruke i umočite jedan od komada tkanine u skuvanu i procijeđenu kafu i iscijedite lagano. Premažite tom krpom drvenariju, nanesite ravnomjerno, natapkajte ako je potrebno, pa višak obrišite drugim komadom suve taknine. (Poželjno je da naneste nekoliko slojeva. Ali, najbolje je da poslije prvog sloja ostavite da se sve osuši preko noći, pa tek slijedeći dan nanosite drugi sloj).

Nanesite neki učvršćivač, najbolje prirodni. Postoje mješavine vode i ulja, koja su dobra za ovu namjenu. Takođe, možete pokušati i sa onima na bazi pčelinjeg voska.

I to je to, projekat je završen. Kako vam se dopada ideja?

Izvor: LPM

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.