Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ugradni ormari – ormari 21. stoljeća

Izvor: Časopis Moj životni stil

Zamislite kako šećete nekim modernim trgovačkim centrom te gledajući neodoljive odjevne predmete i isprobavajući najnovije modele cipela – iznenada se sjetite ormara kojeg imate kod kuće. On je nezgrapan i premalen za sve ono što biste u njega željeli pospremiti. Danas su takve brige suvišne. Ugradni ormari, ormari 21. stoljeća, sve su popularniji i svrsishodniji.

Iskoristivost prostora

Budući da nikada nemamo dovoljno prostora i uvijek nađemo nešto novo za pospremiti i odložiti, ugradni ormari savršeno su rješenje. Izrađeni prema tačnim mjerama kutka vaše kuće ili stana, oni donose više prednosti: u prostor u kojeg su smješteni uklapaju se tačno od zida do zida, nenametljivi su i istovremeno pružaju više prostora svim tim nužno potrebnim “krpicama”. Velika prednost ugradnih ormara je i ta da kućama i stanovima pronalaze dodatnih 20 m2 za vašu garderobu.

Dan za danom, ugradni ormari postaju standard kojeg želi priuštiti sve veći broj stanara, a najčešćim razlogom kupovine ističu maksimalnu iskoristivost prostora. Kostur ugradnog ormara montira se direktno na zid, bez pozadinske stranice. Time se istovremeno i štedi materijal i postiže veća dubina prostora. Standardna dubina ugradnog ormara je između 60 i 65 cm, ali može biti plića ili dublja, zavisno o želji kupca.

Kako bi se odjeća očuvala, a ormar čistio što jednostavnije, zid na kojeg je postavljen ormar premazuje se akrilnom ili uljanom bojom. Najčešći tip ugradnog ormara je trokrilni. Unutar njega dolaze police, ladice, korpice, vješalice, elementi za kravate i cipele – svi oni pružaju najbolju iskoristivost dubine. Druge elemente u svoj ormar možete ugraditi i naknadno.

Materijali

Iverica, materijal od kojeg se najčešće izrađuju, povoljan je cijenom, a dolazi u paleti od preko 40 boja, kao i u mnogo atraktivnih dezena. Mediapan, materijal lak za obradu i nanošenje boje, isto svrstavamo u sam vrh popularnosti.

Ormari se takođe izrađuju i od punog drveta, a obično su to hrast, orah ili bukva. Odlučite li se za tu varijantu, možete uživati u vidljivim godovima drva, što se postiže tzv. bajcanjem – načinom bojenja koji ne sakriva prirodne linije drveta.

Vrata ormara

Vrata ormara izrađuju se u različitim oblicima i kombinacijama boja i materijala. Često se u kombinaciji s ivericom na vratima ormara koristi loccabel (jokabel ili Lokabel) staklo. Njegovu trajnost i sigurnost omogućuje poseban način izrade – pečenje i upotreba sigurnosne folije. Na vrata se ugrađuju i ogledala, čime se ormar dodatno osvježava. Ormari se mogu osvježiti i različitim dekorima, zavisno o želji kupca. Dizajn vrata nema granica!

Gdje se postavljaju ugradni ormari?

Ugradni ormari mogu se bez većih problema postaviti u bilo koju prostoriju – kupatilo, hodnik, dnevni boravak, spavaću ili dječju sobu. Možete ga postaviti u “nišu” ili ga nasloniti pozadinom na cijelu dužinu zida. Po visini se postavlja od poda do stropa, iako može biti i niži.

Vaš ormar može biti izrađen i od ekoloških materijala, a moguće je realizovati i vlastitu viziju ugradnog ormara…

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.