Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ove slike u vašem stanu privlače pozitivnu energiju, a ove izbjegavajte u širokom luku!

Feng shui kao vještina uređenja prostora koristi razne ukrasne predmete kako bi se uspostavili novi energetski tokovi te preusmjerila i aktivirala energija.

18

U tu svrhu jedan od vrlo pristupačnih načina je da svoje zidove ukrasite umjetničkim slikama koje imaju simboliku skladno načelima 5 elemenata i orijentacijom prema stranama svijeta.

Preporučujem ono što je svojstveno našim prostorima i navikama, a i našoj psihologiji pa opremite zidove stana ili kuće slikama koje će unijeti pozitivnu energiju i vizualno podstaći ukućane da se bolje osjećaju u prostoru.

Prije toga analizirajte što imate na svojim zidovima i ako su to motivi koji postiču agresiju i nelagodu pa makar bili i vrijedni pokloni, odmah ih uklonite. Probajte se odnositi prema njima bez vezivanja.

Maske iz afričkih plemena, bilo kakvo oružje, preparirane životinje, slonove kljove, slike i fotografije tuge, agresije i nasilja, aranžmani od suvog i plastičnog cvijeća i sve što podsjeća na raspadanje i smrt – ovo odmah skinite sa zida.

Preporučujem da slikama prvenstveno opremite prostor dnevne sobe i trpezarije, a budite oprezni kod postavljanja slika u spavaćoj sobi, radnoj i dječjoj sobi.

Jedan od jako dobrih pokretača energije je ulazni hodnik u kojem se odmah s vrata trebaju vidjeti lijepo osvijetljene slike s pozitivnim vibracijama, slike dobrodošlice.

Dječija soba

Dječije sobe pažljivo treba opremati i procijeniti da li neki likovi iz crtanih filmova podstiču djecu na agresiju bez obzira koliko su simpatično predstavljeni i oblikovani. Dobre su zemljopisne mape, slike prirode, životinja (npr paun, lav, tigar, jelen, slon, kornjača, pijetao, zmaj), slike cvijeća, ptica, vesele porodične fotografije…

Spavaća soba

U spavaćoj sobi stavite motive koji vas opuštaju. Nikada nećete pogriješiti ako postavite slike s detaljima prirode, cvijeća, ptica, voća…

Slike svetaca i božanstava

Držite slike svetaca na istočnom zidu dnevne sobe. Prema vastu tradiciji, ove slike treba tretirati s velikim poštovanjem i izbjegavati da su nam dok sjedimo ili ležimo stopala okrenuta prema njima.

Provjereni aktivatori energije

Kada se ozbiljnije posvetite ovim pitanjima opremanja i dekorisanja svojih zidova, a imate određeni cilj koji želite postići, onda možete i naći kombinacije koje vama odgovaraju, a dodatno imaju motive koji su provjereni aktivatori energije u prostoru.

Tada možete namjenski postaviti simbole zaštite: slike lava, tigra, božanstava, svetaca …

Za prosperitet i dugovječnost postavite slike bambusa, bora, jelena, kornjače.

Simboli za poticanje ugleda i reputaciju su feniks, paunovo pero, pijetao.

Za napredak u karijeri, poslu, za prosperitet i novac: grafike s novcem, slike bambusa, šume, zmaja, cvjetne motive sa orhidejama, ljiljanima, slike jata ribica ili vodopada …

Za uspjeh u ljubavnom životu, nalaženje partnera, održavanje veze harmoničnom i dugotrajnom preporučuju se slike parova u zagrljaju, romantične aranžmane s ružama, božurima, orhidejama, slike koje sadrže par kao npr. par riba, jabuka, par golubova.

Tehnike prilagoditi svom ukusu i birajte samo ono što vam je ugodno i uklapa se u vas psihološki profil bez obzira koliko to bilo popularno ili preporuka. Nemojte pretjerivati jer sve ima svoju mjeru, a cilj je balans u prostoru. Ako vam neko pokloni predmet ili sliku koja vam se ne sviđa, dajte sebi za pravo da je ne stavite na svoje zidove jer neki energetski zapisi mogu izazvati nesklad kod vas.

Aktiviranje pojedinih sektora

Generalno za segmente na istoku u kojem vlada element Drva, na slikama treba biti zastupljeno puno zelenila, drveće, cvijeće, izlazak sunca, porodične fotografije jer tako se podstiče razvoj i harmonija u porodici.

Na zapadnom i sjeverozapadnom zidu koji pokreću na kreativnost i prijateljstvo, mogu se postaviti motivi na kojima je predstavljeno jezero, jesen, žitna polja, slike neba s oblacima.

Na sjeveru koji je zaslužan za razvoj karijere najbolji su prikazi mora, vodopada, fontana, zatim zimski pejzaži, tamne boje s valovitim oblicima.

Sektor jugozapada koji simboliziruje odnose može se oplemeniti romantičnim fotografijama, motivima na kojima dominira ženski princip, slikama parova u zagrljaju, motivi vrtova sa cvijećem, slike u pastelnim nijansama i bojama zemlje.

I sjeverozapad koji karakterše element Zemlje, može se podstaći slikama planine, možete staviti kartu svijeta, fotografije svetaca i božanstava koji vas podstiču na promišljanje, na unutrašnji razvoj i duhovnost.

Jug je povezan s elementom Vatre i predstavlja sektor ugleda i časti pa ga je najbolje opremiti slikama vatrenih boja, a to su žuta, narančasta, crvena. Motivi mogu biti ljetnji pejzaži s puno sunca i svjetla, slike pauna ili pijetla…

Budite kreativni i pokrenite energiju sa svojih zidova, igrajte se!

Olivera Milošević

dipl.ing.arh Feng shui konzultant

Izvor: Dnevni magazin

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.