Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

PSIHOLOGIJA ENTERIJERA: Žuta boja u kući za odlično raspoloženje

Ako ste odlučili da renovirate svoj dom, povedite računa o bojama kojima ćete okrečiti zidove jer one imaju veliki uticaj na nas

foto: mojkutak.rs

Boje zidova, namještaja, zavjesa i detalja imaju veliki uticaj na to kako ćemo se osjećati u svom domu, zato je veoma važno da pazite koje nijanse upotrebljavate. Svaki kutak kuće ima drugačiju namjenu, pa je prirodno da u odnosu na to i boje koje u njima preovlađuju treba da se razlikuju. Stručnjaci enterijera zato preporučuju da u sobama za odmor dominiraju hladne nijanse, dok prostorije za druženje i aktivnosti treba da ofarbamo u što svijetlije boje. Takođe, oni ističu da nijanse zidova uvijek treba prilagođavati namještaju, a ne obrnuto.

Plava idealna za san

Za spavaće sobe preporučuju se hladne boje, poput ledenoplavih i zelenih tonova, jer one umiruju i pomažu da se bolje odmorite. Takođe, sobu ćete više zamračivati pa će vas svjetlost manje razdraživati, a zaspaćete poput bebe i probudićete se mnogo odmorniji. Ove boje nikako nisu pogodne za prostorije koje su namjenjene za druženje, za dnevne sobe, kuhinje ili trpezarije. Ako u njima dominiraju, znatno će vam smanjivati energiju i podsticati umor. Ipak, uz dobar plan mogu da se uklope s toplim nijansama namještaja, tepiha i detalja, pa će vam pružiti osjećaj topline i sigurnosti.

Narandžasta vas aktivira

Svijetle boje, kao što su žuta i narandžasta, odličan su izbor za dnevne sobe i kuhinje, kao i za ostale sobe u kojima ste aktivni. To su prijateljske boje koje podstiču komunikaciju, dobro raspoloženje i druženje, ali i koncentraciju. Osim toga, te nijanse čine prostor mnogo toplijim. Važno je da u tim djelovima stana izbjegnete sivu ili crnu jer će vam smanjivati dobro raspoloženje. Međutim, one su uvijek dobre za kombinovanje pa neće biti strašno ako jedan zid ofarbate u njih. Upravo suprotno, prostor će tako postati znatno atraktivniji, ali i originalniji.

Boje ne djeluju svugdje isto

Vjerovatno ste nekad negdje vidjeli idealno uklopljene nijanse zidova i namještaja, što vas je oduševilo pa ste odmah poželjeli da i vi tako uredite svoj prostor. Međutim, treba da znate da kombinacija koja vam se dopala u vašem domu može da izgleda potpuno drugačije i proizvede suprotan efekat, zato prije krečenja napravite plan i isprobajte kako bi se željene nijanse uklopile u vaš enterijer.

(Kurir-info.rs)

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.