Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ukrasite i zaštitite zid tapetama

Izvor: Blic Žena

Da biste zamijenili sve tapete u stanu ili obložili njima samo zid čijim izgledom niste zadovoljni, ne morate da čekate da dođe ljeto. To možete da učinite u bilo koje vrijeme, ako u stanu imate centralno grijanje. Ukoliko ga nemate, izračunajte koliko vam je rolni potrebno, kupite tapete po nižim, zimskim cijenama i sačekajte toplije dane.

Stručnjaci smatraju da je najbolje kupiti papirne tapete, koje mogu da se peru, jer se lakše lijepe i održavaju od većine drugih vrsta.

POSAO ZA STRPLJIVE

Prodavci savjetuju da lijepljenje tapeta prepustite stručnjacima, jer to na kraju ispadne najisplativije. Ako napravite i najmanju grešku prilikom samostalnog pokušaja postavljanja tapeta, izgubićete dragocjeno vrijeme, uložen trud i novac, a vrlo često i nerve.

Ako ipak riješite da ih zalijepite sami, posavjetujte se s molerom ili s prijateljem koji je to već radio. Bez obzira na to šta ćete odlučiti, trebalo bi da znate kakve sve tapete postoje na našem tržištu, koje su im prednosti i mane i na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora.

SVE VRSTE TAPETA

– Osnovne papirne tapete su u inostranstvu standard u građevinarstvu. To su najtanje, glatke tapete koje se postavljaju prije krečenja da bi se obezbijedila glatka površina. Mogu da se boje, otporne su i lako se lijepe.

– Obične papirne tapete ne mogu da se peru, pa nisu prikladne za kuhinje, dječje sobe i hodnike.

– Perive papirne tapete prikladne su za kupatila i kuhinje jer su zaštićene providnom folijom, ali teže se uklanjaju zbog te folije.

– Reljefne papirne tapete su prikladne za oštećene zidove; lako se lijepe jer se ne rastežu, a mogu da se boje disperzivnim bojama.

– Tapete od grubih vlakana prikladne su za pokrivanje pukotina i oštećenja na zidovima; većina vrsta može da se boji disperzivnim bojama, ali teško se skidaju sa zidova.

– Plastične tapete su pogodne za kuhinje, kupatila i dječje sobe; lako se čiste, mogu čak i da se ribaju; ako kupite samoljepljive tapete, uštedjećete vrijeme i izbjeći nered.

– Tapete od like su veoma dekorativne, ali i skupe. Teško se prekrivaju spojevi, pa je najbolje pozvati stručnjaka da ih zalijepi.

– Tapete od tkanina su veoma raskošne; lijepe se i pričvršćuju okvirima na zidove. Postavljanje prepustite stručnjaku jer su greške skupe.

PRANJE I ODRŽAVANJE

Prije nego što odaberete rolne, obavezno proučite simbole za održavanje tapeta odštampane na paketima. Sve simbole i njihovo značenje dajemo u posebnom okviru. Stručnjaci smatraju da je najbolje kupiti papirne tapete koje mogu da se peru, jer se lakše lijepe i održavaju od većine drugih vrsta. I kupite tapete koje se lako gule. Prilikom lijepljenja novih tapeta, sloj koji ostane od starih poslužiće kao dobra podloga.

Ako ste raspoloženi da se sami upustite u avanturu lijepljenja tapeta, pronašli smo za vas video snimak na kome je, korak po korak, objašnjen čitav postupak.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.