Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zavjese: Ukrasi za prozore

Izvor: Politika

Zavjese i draperije su spoj savremenog i tradicionalnog, jer se nekada bez njih nije moglo, a danas su više od detalja.

Zavjese i draperije su uvijek bile u modi. Postoje istorijski periodi kada su draperije bile nešto sasvim obično, zatim su na njihovo mjesto stupile zavese koje su ih potisnule u drugi plan, ali ih nikada nisu izbacile iz upotrebe. Danas su i jedne i druge saveznici u postizanju ljepote u prostorijama u kojima se živi. Zaslužne su za estetski efekat koji se postiže njihovom primjenom, jer je neosporan šarm koje donose sa sobom.

Zavjese i draperije imaju dvije uloge: one imaju zaštitnu funkciju da skrivaju od pogleda okoline, jer se u urbanom gradu sve češće zgrade gledaju licem u lice, komšijski prozor u prozor, ali su tu i da dopune enterijer i daju toplinu ognjištu. U ulozi dekorativnih detalja na prozorima one izbacuju monotoniju iz kuće na jednostavan i lak način, jer uspješno kombinovane mogu da daju veseli, rafiniran ili romantičan izgled ambijentu čiji su dio.

Zavjese i draperije mogu da budu sašivene od najraznovrsnijih materijala. Mogu da budu i najrazličitijih desena. Istovremeno, one mogu da budu i različitih dužina, što zavisi od afiniteta, ali i potrebe da se postigne željeni vizuelni efekat. Duže djeluju otmenije i rafiniranije, kraće su simpatične i često razigrane.

Nije sve jedno da li se zavjese koriste ljeti ili zimi. Ljetnje zavjese su prozračnije, a u zimskom periodu su punije dok su, u oba slučaja, draperije punije, jer ljeti štite od suvišnog sunca, a zimi štede toplotu. Potrebno je, takođe, imati u vidu i stil koji je korišćen kod opremanja, jer moraju da se uklope i sa bojom namještaja, ali i bojama podnih prostirki, kao i sa drugim detaljima koji dom čine prijatnim za boravak.

Ukoliko je prostor ispunjen namještajem klasičnih linija neophodno je da su zavjese i draperije klasične, a materijali koji se koriste u ovom slučaju su svila, viskoza i poliester u cvjetnim, ornamentalnim ili geometrijskim dezenima. Najčešće su – od poda do plafona.

Ako je riječ o modernom namještaju tada su u igri jednostavna riješenja, korišćenjem dvije boje, a tkanine su pamučne ili je to njihova mješavina, uz gušće ili rjeđe tkanje. Kombinuju se dvije boje koje su dominantne u enterijeru.

Tamnije boje draperija optički smanjuju prostoriju, a svijetle taj prostor čine većim. To može da bude putokaz prilikom kupovine tkanine od koje će nastati draper – zavjesa. Zato je preporučljivo da u malim sobama one budu od svijetle tkanine, a kada je riječ o većim tu dolaze u obzir tamnije. Krupni deseni smanjuju prostoriju, dok je sitniji čine većim.

Danas se koriste i trakaste zavjese, venecijaneri i zavjese od bambusa. Zavjese od bambusa su zahvalne, jer su em lijepe, em mogu da se lako uklope uz sve boje zidova, sve vrste namještaja i sve boje i šare prostirki na podu.

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.