arhitektura
bazeni
banka
banke
bašta
beograd nekretnine
biljke
boje
boje i lakovi
boje zidova
brvnare
budva
čišćenje
crna gora
crna gora nekretnine
crna gora turizam
crna gora vijesti
crnagora
crnoj gori
cvijeće
djecje sobe
dnevna soba
dnevne novine vijesti crna gora
dnevne sobe
dom
drvene kuce
drvene vikendice
drvo
dvorista i baste
dvorište
eko kuce
energetska efikasnost
energija
enterijer
feng shui
feng sui
gradnja
gradnja montazne kuce
hidro izolacija
higijena prostora
hotel crna gora
hoteli crna gora
igalo
igrica izgradnja kuce
ivanjica kuce
izgradnja drvene kuce
izgradnja kuća
izgradnje kuce
izolacija
katalog kuca
krevet
krov
kuća
kuce
kuce i planovi za kuce
kuce ivanjica
kuce na prodaju
kuce od drveta
kuce planovi
kuće poznatih
kuce u srbiji
kuhinja
kuhinje
kuhinje i trpezarije
kupatila
kupatila i sanitarije
kupatilo
montazna kuca
montazne garaze
montažne kuće
montazne kuce cene i katalog
montazne kuce gradnja
montazne kuce ivanjica
montažne kuće ivanjica
montažne kuće ivanjica katalog
montazne kuce izgradnja
montazne kuce jevtic
montazne kuce jevtic
montažne kuće katalog
montazne kuce krivaja
montazne kuce marles
montazne kuce marles
montazne kuce srbija
montažne kuće srbija
montazne kuce srbija cenovnik
montazne kuce srbije
montazne kuce u bih
montazne kucice
montazni objekti
montenegro travel
mtel crna gora
namestaj
namjestaj
namještaj
namještaj
nekretnine
nekretnine
nekretnine 365
nekretnine beograd
nekretnine beograd prodaja
nekretnine crna gora
nekretnine kragujevac
nekretnine kragujevac
nekretnine oglasi
nekretnine podgorica
nekretnine srbija
niskoenergetska kuca
o crnoj gori
oglasi crna gora
opremanje stana
pametna kuca
pametne kuce
parket plocice i laminat
pasivna kuca
pasivni i niskoenergetski objekti
plan kuce ivanjica
planovi kuca
planovi kuca
planovi kuca katalog
planovi za kuce
planovi za kuce
podgorica airport
podgorica montenegro
podne i zidne obloge
potkrovlje
prodaja kuca
prodaja nekretnina
prodaja nekretnina
prodaja nekretnina
prodaja stanova beograd
program za projektovanje kuce
projekat 1000
projekat za izgradnju kuce
projekti kuca
projekti kuća
projekti za kuce
projekti za kuće
projektovanje
projektovanje i izgradnja
projektovanje i izgradnja
projektovanje kuća
projektovanje kuce
prozori
raiffeisen bank
rasvjeta
rasvjeta
saloni namjestaja
saloni namjestaja podgorica
savjeti
savjeti
savjeti za čistoću
simpo namestaj
solarna energija
spavaća soba
spavase sobe
srbija nekretnine
srbija nekretnine
stambeni kredit
stambeni krediti
stan
stan uredjenje
stanovi
stanovi beograd
stanovi beograd izdavanje
stanovi beograd prodaja
stanovi u beogradu
stanovi za izdavanje beograd
stednja
tender oglasi crna gora
ugradni plakari
unutrasnje uredjenje stana
uređaji za domaćinstvo
uređenje doma
uređenje prostora
uređenje prostora
uredjaji za domacinstvo
uredjenje dnevne sobe
uredjenje dnevne sobe
uredjenje dnevnog boravka
uredjenje doma ideje
uredjenje enterijera
uredjenje kuće
uredjenje kuće
uredjenje kuhinja
uredjenje kupatila
uredjenje malog stana
uredjenje prostora
uredjenje spavace sobe
uredjenje spavacih soba
uredjenje stana
uredjenje stana
uredjenje stana ideje
uredjenje stanova
vijesti crna gora
vila
visit montenegro
vrt
ytong kuce
zidane kuce katalog
zvucna izolacija

Živite u malom stanu? Evo savjeta kako da ga adekvatno dekorišete

Mali stanovi imaju svoje pozitivne strane, često se nalaze u samom centru grada i posjeduju nezamjenljiv šarm. Naravno, ako znate kako da ih pravilno dekorišite…

stan29c

Jedna zabluda koja vlada kod ljudi kada je u pitanju ukrašavanje malih stanova je ta – da svi treba da se fokusiraju na dizajn, prije nego na funkcionalnost. Vaš stan može biti mali, ali to ne znači da mora da bude bez stila.

Umjesto toga, pronalaženje pravog balansa između ove dvije stvari, funkcionalnosti i dizajna, je važna za stvaranje udobnog prostora. Potrebno je da se fokusirate na stvari za svoj dom koje odgovaraju vašim potrebama, naglašavajući vaš lični stil.

Danas vam donosimo deset najvažnijih savjeta koje možete primijeniti prilikom dekorisanja vašeg malog životnog prostora. Iskoristite prostor koji imate na najbolji način i izrazite svoju ličnost kroz zanimljiv i jedinstven dizajn.

Pažljivo definišite pojedine oblasti u malom stanu

Na prvi pogled, može izgledati da je koncept otvorenog prostora put kojim treba ići kada dizajnirate i dekorišete mali stan. Međutim, ovo može biti poraz za oko i tokom vremena nedostatak definicije u prostoru može dovesti da stvari izgledaju neuredno. Dajte sve od sebe da definišite odvojene oblasti i dajte svakoj oblasti specifičnu namjenu.

Stavite ormar za kaput i cipelarnik pored vrata i zaokružite svoje predsoblje. Postavite švedski sto između vaših kuhinjskih i trpezarijskih oblasti za lak obrok i dodatno skladištenje. Napravite svoj kauč na podnožju kreveta i skrenite pažnju na vaš dnevni boravak. Ako imate poseban interes ili hobi, ne plašite se da pustite da oni igraju ključnu ulogu u odvajanju prostora, dok pokazujete ko ste vi. Možete da koristite biljke iz zatvorenog vrta da označe promjene u korišćenju prostora.

Investirajte u višenamjenski namještaj za mali stan

Kada se radi o malom prostoru, svaki pedalj se računa. Investirajte u komadni namještaj koji će imati dvostruku funkciju. Razmislite o krevetu sa točkovima, koji može biti pretvoren u postolje za TV. Kupujte sofe sa šupljinama unutar konstrukcije, koje se mogu koristiti za skladištenje, ili trpezarijski sto sa ugrađenim dijelom koji produžava njegovu dužinu. Na taj način možete okupiti veći broj gostiju, a kada nemate goste vaš sto će biti mali i neće zauzimati previše prostora. Koji god namještaj da odaberete, pobrinite se da izaberete komade čija veličina odgovara vašem prostoru. Namještaj sa debelim i mekim tapacirom će samo poslužiti da vaš životni prostor izgleda još manje. Ne brinite previše o pronalaženju prave sofe. Mnoge kompanije specijalizovane su u stvaranju namještaja koji je namijenjen za male stanove.

Razmislite o neiskorišćenom prostoru u malom stanu

Život u istom prostoru, može lako da se pretvori u kolotečinu u odnosu na to kako ga koristite. Vi znate da čuvate ostatke jela u rerni, svijeće u jednoj od kuhinjskih fioka i čistu posteljinu u kutiji za skladištenje ispod kreveta. Ali, da li ste ikada razmišljali o mogućnosti da možda ne koristite vaš prostor na najefikasniji mogući način?

Izazovite sebe i pogledajte pažljivo vaš stan i identifikujte sve “mrtve prostore” ili prostore koji trenutno ne služe svrsi. Razmislite o neiskorišćenim uglovima i praznim zidovima, a zatim, pokušajte da na pametan način iskoristite te prostore u svoju korist. Iskoristite prozorske daske za radni prostor. Napravite kutak sa policama, mjesto za memorisanje važnih stvari. Postavite nekoliko korpi na vrhu vašeg frižidera i koriste ih da sakriju vaše manje – korišćeno posuđe.

Vertiklano skladištenje u malom stanu

Planiranje prostora za skladištenje je najbolji način da iskoriste prostor. Od ključne je važnosti vertikalan, kao i horizontalan nameštaj koji će vam dobro doći u malom stanu. Uski sistemi za skladištenje su vaš najbolji izbor, kada pokušavate da dobijete najviše od skladištenja iz najmanje količine prostora.

Stavite dvije identične police sa obje strane vrata ili veliki komad namještaja od poda do plafona, koji služi kao veliki sobni graničnik između vaše spavaće i stambene zone. Razmislite o korišćenju raspoloživog zidnog prostora, koji može postati skrovište za vaše stvari.

Organizujte prostor za skladištenje stvari u malom stanu

Svako ko ima mali stan, zna da je prostor za skladištenje najbitnija stavka prilikom uređenja. Ali, kada se svodi na praktičnu primjenu, cjelokupno skladištenje na svijetu neće biti od pomoći za vas, ako je prostor neuredan i ne možete pronaći šta vam je potrebno. Investirajte u kutije ili korpe koje će vam pomoći prilikom organizacije prostora za skladištenje. Veliki džepovi mogu na vratima vaših ormara poslužiti za razne sitnice. Dekorativne male korpe stvaraju jedinstven izgled, dok kriju gužvu od pogleda.

Izaberite svijetlu paletu boja za mali stan

Kada birate boje za vaš stan, birajte svijetle nijanse. Bogate, tamnije boje imaju tendenciju da prostor učine manjim, dok svijetle boje vizuelno stan čine većim i prostranijim. Kada birate paletu, usredsredite se na korišćenje tri boja u stanu. Svijetlim nijansama obojite većinu prostora, a zatim dodajte jednu tamniju boju za naglašavanje, koja će stan učiniti vizuelno zanimljivim. Ako ne možete da živite u svijetu sa tako malo boja, još uvek možete dodati boje nameštajem. Izaberite jednu glavni boju i kupite sav nameštaj u jednoj boji za određenu prostoriju. Zatim, izaberite drugu smjelu boju i iskoristite ja za akcente.

Dodajte obline namještajem i dekorom u malom stanu

Pošto većina malih stanova izgledaju kao “kutija”, koristite namještaj da dodate neke obline. Razmislite o korišćenju okruglog trpezarijskog stola ili stolica i divan set sa ugaonim stranama. Kada ste pronašli djelove koji odgovaraju vašim potrebama i vašem ličnom stilu, izaberite slične oblike za dodatne aksesoare. Umesto pravougaonog ogledala za kupatilo, opredelite se za okruglo koje će vaš prostor učiniti zanimljivijim. Umjesto klasičnih podnih ili stonih lampi, probajte sa zaobljenim i neobičnim oblicima.

Ako postoji bilo kakav prirodni oblik u vašem stanu, uskladite aksesaore i namještaj prema njegovom obliku. Zakrivljeni prozor pretvorite u prijatno mjesto za čitanje, dodavanjem stolice i polica. Izložene grede čine centralnu tačku u mnogim stanovima, zato prihvatite industrijsku dizajn šemu.

Slojevitost u malom stanu

Jedna od stvari koja malim stanovima nedostaje jeste dubina. Srećom, lako možete nadoknaditi dubinu nanošenjem slojeva u vašem dizajnu. Dodajte nekoliko manjih tepiha, umesto jednog velikog. Obogatite svoju posteljinu sa više ćebadi i rasporedite mekane jastuke i male jastučiće po krevetu, koji će dodati dubinu, dok će vama obezbijediti prijatnost. Važno je napomenuti da slojevitost ne znači gomilanje jednog elementa dizajna na vrhu drugog. Takođe, radi se o stvaranju kontrasta. Dakle, kada ste izabrali stavke kojima ćete formirati slojevitost, birajte komade koji su od različitog materijala, tekstura i dezena. Na primer, ako je vaš kauč u neutralnim bojama, birajte jastuke u hrabrim nijansama.

Trend plutajućeg dizajna u malim stanovima

Veliki, glomazan namještaj može mali stan učiniti da izgleda zatvoreno. Ugrađivanje plutajućih elemenata u vaš dizajn možete otvoriti prostor, dozvoljavajući oku da putuje kroz sve prostore.

Pokušajte da koristite plutajuće police umesto police za knjige ili plutajući lavabo umesto tradicionalnog. U pogledu namještaja, komadi sa nogama će izgledati kao da zauzimaju manje prostora od onih koji sjede direktno na podu. Vežite sve zajedno, stvarajući kohezivni izgled uključivanjem plutajućih dizajna u vaš dekor. Kupovinom nekoliko plutajućih polica u različitim veličinama stvorite jedinstveni aranžman. Zatim rasporedite fotografije, statue i pribor kojim ćete popuniti prostor.

Održavajte vaš mali stan redovno

Kada živite u malom stanu, sasvim je prirodno da se vremenom pojavi mnogo nepotrebnih stvari. Jednom ili dva puta godišnje, potrudite se pregledate sve fioke i ormare i sačuvate samo ono što vam je zaista potrebno. Bićete iznenađeni koliko vam stvari nije potrebno, i koliko jasnije izgleda vaš dom kada završite sa ovim poslom.

Život u malom stanu ne znači da morate da uskratite dizajn enterijera zarad funkcionalnosti. Umjesto toga, trebalo bi da pokušate da uspostavite ravnotežu između ova dva težišta.

Nadamo se da će vam ovih deset savjeta pomoći prilikom organizovanja prostora u vašem malom stanu.

Izvor: Dnevno.rs

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.