Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Živite u malom stanu? Evo savjeta kako da ga adekvatno dekorišete

Mali stanovi imaju svoje pozitivne strane, često se nalaze u samom centru grada i posjeduju nezamjenljiv šarm. Naravno, ako znate kako da ih pravilno dekorišite…

stan29c

Jedna zabluda koja vlada kod ljudi kada je u pitanju ukrašavanje malih stanova je ta – da svi treba da se fokusiraju na dizajn, prije nego na funkcionalnost. Vaš stan može biti mali, ali to ne znači da mora da bude bez stila.

Umjesto toga, pronalaženje pravog balansa između ove dvije stvari, funkcionalnosti i dizajna, je važna za stvaranje udobnog prostora. Potrebno je da se fokusirate na stvari za svoj dom koje odgovaraju vašim potrebama, naglašavajući vaš lični stil.

Danas vam donosimo deset najvažnijih savjeta koje možete primijeniti prilikom dekorisanja vašeg malog životnog prostora. Iskoristite prostor koji imate na najbolji način i izrazite svoju ličnost kroz zanimljiv i jedinstven dizajn.

Pažljivo definišite pojedine oblasti u malom stanu

Na prvi pogled, može izgledati da je koncept otvorenog prostora put kojim treba ići kada dizajnirate i dekorišete mali stan. Međutim, ovo može biti poraz za oko i tokom vremena nedostatak definicije u prostoru može dovesti da stvari izgledaju neuredno. Dajte sve od sebe da definišite odvojene oblasti i dajte svakoj oblasti specifičnu namjenu.

Stavite ormar za kaput i cipelarnik pored vrata i zaokružite svoje predsoblje. Postavite švedski sto između vaših kuhinjskih i trpezarijskih oblasti za lak obrok i dodatno skladištenje. Napravite svoj kauč na podnožju kreveta i skrenite pažnju na vaš dnevni boravak. Ako imate poseban interes ili hobi, ne plašite se da pustite da oni igraju ključnu ulogu u odvajanju prostora, dok pokazujete ko ste vi. Možete da koristite biljke iz zatvorenog vrta da označe promjene u korišćenju prostora.

Investirajte u višenamjenski namještaj za mali stan

Kada se radi o malom prostoru, svaki pedalj se računa. Investirajte u komadni namještaj koji će imati dvostruku funkciju. Razmislite o krevetu sa točkovima, koji može biti pretvoren u postolje za TV. Kupujte sofe sa šupljinama unutar konstrukcije, koje se mogu koristiti za skladištenje, ili trpezarijski sto sa ugrađenim dijelom koji produžava njegovu dužinu. Na taj način možete okupiti veći broj gostiju, a kada nemate goste vaš sto će biti mali i neće zauzimati previše prostora. Koji god namještaj da odaberete, pobrinite se da izaberete komade čija veličina odgovara vašem prostoru. Namještaj sa debelim i mekim tapacirom će samo poslužiti da vaš životni prostor izgleda još manje. Ne brinite previše o pronalaženju prave sofe. Mnoge kompanije specijalizovane su u stvaranju namještaja koji je namijenjen za male stanove.

Razmislite o neiskorišćenom prostoru u malom stanu

Život u istom prostoru, može lako da se pretvori u kolotečinu u odnosu na to kako ga koristite. Vi znate da čuvate ostatke jela u rerni, svijeće u jednoj od kuhinjskih fioka i čistu posteljinu u kutiji za skladištenje ispod kreveta. Ali, da li ste ikada razmišljali o mogućnosti da možda ne koristite vaš prostor na najefikasniji mogući način?

Izazovite sebe i pogledajte pažljivo vaš stan i identifikujte sve “mrtve prostore” ili prostore koji trenutno ne služe svrsi. Razmislite o neiskorišćenim uglovima i praznim zidovima, a zatim, pokušajte da na pametan način iskoristite te prostore u svoju korist. Iskoristite prozorske daske za radni prostor. Napravite kutak sa policama, mjesto za memorisanje važnih stvari. Postavite nekoliko korpi na vrhu vašeg frižidera i koriste ih da sakriju vaše manje – korišćeno posuđe.

Vertiklano skladištenje u malom stanu

Planiranje prostora za skladištenje je najbolji način da iskoriste prostor. Od ključne je važnosti vertikalan, kao i horizontalan nameštaj koji će vam dobro doći u malom stanu. Uski sistemi za skladištenje su vaš najbolji izbor, kada pokušavate da dobijete najviše od skladištenja iz najmanje količine prostora.

Stavite dvije identične police sa obje strane vrata ili veliki komad namještaja od poda do plafona, koji služi kao veliki sobni graničnik između vaše spavaće i stambene zone. Razmislite o korišćenju raspoloživog zidnog prostora, koji može postati skrovište za vaše stvari.

Organizujte prostor za skladištenje stvari u malom stanu

Svako ko ima mali stan, zna da je prostor za skladištenje najbitnija stavka prilikom uređenja. Ali, kada se svodi na praktičnu primjenu, cjelokupno skladištenje na svijetu neće biti od pomoći za vas, ako je prostor neuredan i ne možete pronaći šta vam je potrebno. Investirajte u kutije ili korpe koje će vam pomoći prilikom organizacije prostora za skladištenje. Veliki džepovi mogu na vratima vaših ormara poslužiti za razne sitnice. Dekorativne male korpe stvaraju jedinstven izgled, dok kriju gužvu od pogleda.

Izaberite svijetlu paletu boja za mali stan

Kada birate boje za vaš stan, birajte svijetle nijanse. Bogate, tamnije boje imaju tendenciju da prostor učine manjim, dok svijetle boje vizuelno stan čine većim i prostranijim. Kada birate paletu, usredsredite se na korišćenje tri boja u stanu. Svijetlim nijansama obojite većinu prostora, a zatim dodajte jednu tamniju boju za naglašavanje, koja će stan učiniti vizuelno zanimljivim. Ako ne možete da živite u svijetu sa tako malo boja, još uvek možete dodati boje nameštajem. Izaberite jednu glavni boju i kupite sav nameštaj u jednoj boji za određenu prostoriju. Zatim, izaberite drugu smjelu boju i iskoristite ja za akcente.

Dodajte obline namještajem i dekorom u malom stanu

Pošto većina malih stanova izgledaju kao “kutija”, koristite namještaj da dodate neke obline. Razmislite o korišćenju okruglog trpezarijskog stola ili stolica i divan set sa ugaonim stranama. Kada ste pronašli djelove koji odgovaraju vašim potrebama i vašem ličnom stilu, izaberite slične oblike za dodatne aksesoare. Umesto pravougaonog ogledala za kupatilo, opredelite se za okruglo koje će vaš prostor učiniti zanimljivijim. Umjesto klasičnih podnih ili stonih lampi, probajte sa zaobljenim i neobičnim oblicima.

Ako postoji bilo kakav prirodni oblik u vašem stanu, uskladite aksesaore i namještaj prema njegovom obliku. Zakrivljeni prozor pretvorite u prijatno mjesto za čitanje, dodavanjem stolice i polica. Izložene grede čine centralnu tačku u mnogim stanovima, zato prihvatite industrijsku dizajn šemu.

Slojevitost u malom stanu

Jedna od stvari koja malim stanovima nedostaje jeste dubina. Srećom, lako možete nadoknaditi dubinu nanošenjem slojeva u vašem dizajnu. Dodajte nekoliko manjih tepiha, umesto jednog velikog. Obogatite svoju posteljinu sa više ćebadi i rasporedite mekane jastuke i male jastučiće po krevetu, koji će dodati dubinu, dok će vama obezbijediti prijatnost. Važno je napomenuti da slojevitost ne znači gomilanje jednog elementa dizajna na vrhu drugog. Takođe, radi se o stvaranju kontrasta. Dakle, kada ste izabrali stavke kojima ćete formirati slojevitost, birajte komade koji su od različitog materijala, tekstura i dezena. Na primer, ako je vaš kauč u neutralnim bojama, birajte jastuke u hrabrim nijansama.

Trend plutajućeg dizajna u malim stanovima

Veliki, glomazan namještaj može mali stan učiniti da izgleda zatvoreno. Ugrađivanje plutajućih elemenata u vaš dizajn možete otvoriti prostor, dozvoljavajući oku da putuje kroz sve prostore.

Pokušajte da koristite plutajuće police umesto police za knjige ili plutajući lavabo umesto tradicionalnog. U pogledu namještaja, komadi sa nogama će izgledati kao da zauzimaju manje prostora od onih koji sjede direktno na podu. Vežite sve zajedno, stvarajući kohezivni izgled uključivanjem plutajućih dizajna u vaš dekor. Kupovinom nekoliko plutajućih polica u različitim veličinama stvorite jedinstveni aranžman. Zatim rasporedite fotografije, statue i pribor kojim ćete popuniti prostor.

Održavajte vaš mali stan redovno

Kada živite u malom stanu, sasvim je prirodno da se vremenom pojavi mnogo nepotrebnih stvari. Jednom ili dva puta godišnje, potrudite se pregledate sve fioke i ormare i sačuvate samo ono što vam je zaista potrebno. Bićete iznenađeni koliko vam stvari nije potrebno, i koliko jasnije izgleda vaš dom kada završite sa ovim poslom.

Život u malom stanu ne znači da morate da uskratite dizajn enterijera zarad funkcionalnosti. Umjesto toga, trebalo bi da pokušate da uspostavite ravnotežu između ova dva težišta.

Nadamo se da će vam ovih deset savjeta pomoći prilikom organizovanja prostora u vašem malom stanu.

Izvor: Dnevno.rs

Pratite najnovije vijesti putem naše Facebook stranice.